*Nettavisen* Økonomi.

Slik kjøper du grønn strøm

Foto: Alf Ove Hansen (SCANPIX)

NA24-TV: For første gang kan ta du ta miljømakt over strømmen din.

25.04.07 11:32

En ny kraftbransje-norm sikrer at hver eneste krone du betaler som strømkunde går til kjøp av fornybar energi. Dermed får nå strømkundene muligheten til å støtte klimavennlige energiløsninger direkte.

NA24 - din næringslivsavis

Ordningen sier ikke at all strøm du får i kontakten din er fornybar, men skal sørge for at det blir produsert like mye fornybar kraft som det du bruker. Det blir et viktig økonomisk signal til kraftleverandørene om at de bør foretrekke fornybare energikilder, mener bransjen.

Se innslaget fra NA24-TV i videovinduet over.

- Gir beskjed
Mange forbrukere ønsker å påvirke markedet gjennom bevisste valg. Slik er også utviklingen i kraftmarkedet, tror Energibedriftenes landsforening (EBL). Kraftleverandører i mange land har i lang tid tilbudt opprinnelsesgaranterte kraftavtaler, og nå vil norske forbrukere få tilbud om dette.

- Kjøper du dette tilleggsproduktet, gir du beskjed til din strømleverandør at pengene kun skal gå til å støtte fornybar energi. De som vurderer investeringer i ulike energityper, vet dermed at de får ekstra ved å produsere fornybart. Da øker sjansen for at det blir mer fornybar energi, sier Kristian Pladsen, informasjonssjef i EBL, til NA24.

- En test
Forbrukerombudet har også deltatt i arbeidet med den nye bransjenormen, og mener dette blir en test på hvor miljøvennlige vi ønsker å være.

- Her har alle et ansvar, og i denne sammenhengen er det forbrukerne som gis en mulighet gjennom sine innkjøp og sende et signal om at de ønsker produksjon av fornybar energi, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til NA24.

Bruken av opprinnelsesgarantier er anerkjent av EU-kommisjonen gjennom Artikkel 5 i EUs fornybardirektiv, som Norge har sluttet seg til. Det er Statnett som har oppgaven å utstede opprinnelsesgarantier til kraftprodusenter i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.