Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Slik klumper bensin-prisene seg i Oslo

Bensinprisene på et et utvalg bensinstasjoner langs noen av hovedferdselsårene i Oslo fredag 14. november.
Bensinprisene på et et utvalg bensinstasjoner langs noen av hovedferdselsårene i Oslo fredag 14. november. Foto: (Google/Nettavisen)
Sist oppdatert:
Prisene settes identisk med nabostasjonene.

- Målsettingen vår er at Esso-stasjonene skal være konkurransedyktig på pris i sitt lokalmarked, og dette vil i stor grad påvirke pumpeprisene i tillegg til hvordan råvarepriser, dollar-kurs og kostnader til distribusjon og markedsføring utvikler seg, sa informasjonssjef Eirik Hauge i Esso Norge tidligere denne uken.

Like priser i klynger

Nettavisen tok derfor fredag formiddag en rundtur langs noen av hovedferdselsårene i hovedstaden for å se om vi kunne se noen mønstre i prissettingen på drivstoff.

Drivstoffprisene blir gjerne justert flere ganger i døgnet, og varierer som Konkurransetilsynet tidligere har dokumentert med to pristopper i uka på mandag og torsdag.

Siden 2007 har bensinstasjonskjedene økt sin margin primært ved å sette opp prisene ekstra mye på mandag og torsdag. Før den tid var det en jevnere, og mindre nedgang i prisene gjennom uken.

Geografisk spredning

Målet har derfor ikke vært å verken å dokumentere prisnivået eller hvilken stasjons som er billigst, men derimot å se den geografiske spredningen.

Vi sjekket prisene på et 30-talls bensinstasjoner fra Høvik i vest til Lørenskog i øst, der prisene varierte fra 14,53 kroner per liter for et par St1-stasjoner langs E6 i Groruddalen, til 15,42 kroner per liter ved en Shell-stasjon like sør for Sinsenkrysset.

Nettavisens undersøkelser viser at bensinstasjonkjedene i liten grad priser drivstoffet likt med andre bensinstasjoner i samme kjede, men i større grad priser seg identisk opp mot de umiddelbart nærmeste konkurrentene - eller bensinstasjoner som ligger langs samme hovedferdselsåre.

Blant annet ser vi at prisen langs Ring 3 er mer eller mindre identisk på tvers av kjedene. Derimot er ikke de to Statoil-stasjonene langs Sørkedalsveien likt priset, siden de «sogner» til forskjellige prisområder.

Ingen kjede er billigst

Variasjonene innad i kjedene viser også at det er nær umulig å kunne si om en kjede er billigere enn andre. Blant annet viser våre tall at på de ti Shell-stasjonene vi sjekket over hele byen, varierte prisen fra 14,57 kroner, som var nesten billigst, til 15,42 kroner, som var den høyeste litersprisen.

En annen trend vi ser er at de ubetjente stasjonene i hovedsak legger seg ti øre lavere enn de betjente konkurrentene i nærheten. Heller ikke disse stasjonene baserer seg på like priser over et større område. Vi observerte blant annet en prisforskjell på 23 øre mellom St1s stasjon på Ring3 og stasjonene langs E6 i Groruddalen.


Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!