Gå til sidens hovedinnhold

Slik kommer du deg fra A til B i flomkaoset

De alternative reiserutene fra Oslo til Trondheim, Bergen og Åndalsnes.

Søndag preger ras, flom og stengte veier fortsatt pinsetrafikken i deler av landet. Her viser vi deg hvilke veier som er stengt og hva som er vegvesenets alternative kjøreruter fra Oslo til de mest populære destinasjonene.

Åpner E6 igjen
Politiet ber fortsatt de som ikke må ut å kjøre om å holde seg unna Gudbrandsdalen, men ved 09-tiden meldes det at E6 er åpen ned til Harpefoss.

- Det går an å komme seg sørover og nordover på E6 og omkjøringsveier nå, men vi vil ikke at alle som er på pinseutfart benytter den muligheten. Da blir det kaos, sier operasjonsleder Svein Brubakken ved Gudbrandsdal politidistrikt til Nettavisen.

Søndag klokka 10.45 la Statens vegvesen ut denne meldingen om E6 i Gudbrandsdalen.

«E6 er nå åpen fra kommunegrensa mellom Ringebu og Sør-Fron og videre inn i Sør-Trøndelag. Det betyr at trafikk som kommer nordfra kan kjøre over på fv. 27 over Venabygdsfjellet mot Østerdalen. Ved Rosten nord for Otta er det innsnevring til ett kjørefelt, men trafikken blir dirigert forbi.

E6 er fortsatt stengt sør for krysset med fv. 27 i Ringebu kommune og sørover til 1 km nord for Hunderfossen i Øyer kommune. Dette vil vare ut dagen i dag.»

Vegvesenet melder samtidig at E16 ble åpnet i Begnadalen i Valdres ved midnatt. Trafikken der er lysregulert.

Riksvei 3 gjennom Østerdalen er fortsatt stengt ved Trønnes i Stor-Elvdal. Omkjøring er skiltet via Rendalen.

- Det jobbes kontinuerlig med å få på plass ny bru å på stedet slik at riksvegen kan åpnes for trafikk. Statens vegvesen regner med å kunne åpne vegen rett over pinse, heter det i meldingen.

Ingen oversikt over skadeomfanget
Hos politiet i Gudbrandsdalen sier Svein Brubakken at det fortsatt er spenning knyttet til om vannet vil fortsette å stige eller ikke. Skadeomfanget etter flommen er uoversiktlig, men det er lyspunkter. En del av de som måtte evakuere har fått beskjed om at de kan flytte tilbake til sine hjem.

- Styr unna flomområdene
- Vi anbefaler trafikantene om å holde seg i ro og holde seg unna de flomutsatte områdene. En rekke veger over hele Norge er stengt. Situasjonen forandrerer seg mer eller mindre fra time til time, sa trafikkdirektør Lars Erik Hauer i Statens vegvesen ifølge en pressemelding lørdag.

Dette er noen av veiene som er stengt søndag morgen (oppdatert klokka 08):

E6 mellom Øyer og Frya i Oppland. Stengt på grunn av flom. Tungtrafikk dirigeres om fylkesvei 254 og 255 via Gausdal.

E6 Rosten Nordre, fem kilometer nord for Nord-Sel i Oppland. Redusert framkommelighet. Kan bli stengt på kort varsel.

E16 mellom Hønefoss og Sollihøgda i Buskerud. Stengt ved Nes tunnel på grunn av fare for ras.

Fylkesvei 51 over Valdresflye i Oppland. Stengt på grunn av flom ved Maruvangen bru. Ingen omkjøringsmulighet.

E16 mellom Borlaug og Tyinkrysset ved Gram, Sogn og Fjordane. Stengt på grunn av steinras.

E16 over Filefjell i Sogn og Fjordane. Stengt ved Honnung bru på grunn av steinras. Anbefalt omkjøring via fylkesvei 50.

Riksvei 7 mellom Eidfjord og Brimnes i Hordaland. Stengt på grunn av steinras. Oppryddingsarbeidet ventes avsluttet tirsdag. Det er satt inn passasjerbåt mellom Eidfjord og Brimnes.

Riksvei 7 Flå-Gol ved Åvestrud. Redusert framkommelighet på grunn av flom.

Riksvei 7 mellom Geilo og Hønefoss ved Nesbyen, i retning mot Hønefoss. Stengt på grunn av flom. Lokal omkjøring.

Riksvei 3 Elverum-Tynset (Rena-Koppang) i Hedmark. Stengt på grunn av flom. Omkjøring er skiltet.

Se internaktivt kart her over de stengte veiene. Klikk på trekantene for mer informasjon.

HTML EMBED

View Stengte veier 12. juni in a larger map

Flere av hovedfartsårene er altså stengt, og i tillegg er en rekke riks- og fylkesveie uframkommelige. Men skal du likevel begi deg ut på veiene i de utsatte områdene, kommer Vegvesenet nå med råd.

Dette er vegvesenets siste statusrapport om flomrammede veier(siste oppdatering klokka 15.00 søndag)

E6 I GUDBRANDSDALEN

E6 er åpen fra kommunegrensa mellom Ringebu og Sør-Fron og videre inn i Sør-Trøndelag. Trafikk som kommer nordfra kan kjøre over på fv. 27 over Venabygdsfjellet mot Østerdalen.

E6 er fortsatt stengt sør for krysset med fv. 27 i Ringebu kommune og sørover til 1 km nord for Hunderfossen i Øyer kommune. Vegen blir ikke åpnet i dag. Det er ingen lokal omkjøring for gjennomgangstrafikken på E6 på den stengte strekningen. På E6 er det er det innsnevring til ett kjørefelt ved Rosten nord for Otta, men trafikken blir dirigert forbi.

Statens vegvesen varsler at fv. 319 mellom Fåberg og Hundorp og fv. 256 mellom Lia og Harpefoss er i så dårlig stand at vegene kan bli stengt på kort varsel.

FYLKESVEG 51 OVER VALDRESFLYE
Fv. 51 over Valdresflye er nå åpen ved Maurvangen i Vågå. Fv. 51 er fortsatt stengt ved Rogne i Øystre Slidre, men der er det skiltet omkjøring på vestsida av Volbufjorden.

På E16 gjennom Valdres går trafikken i ett kjørefelt ved Helland i Begnadalen.

RV. 3 I ØSTERDALEN
Rv. 3 er fortsatt stengt ved Trønnes i Stor-Elvdal. Omkjøring er skiltet via Rendalen. Det jobbes kontinuerlig med å få på plass ny bru å på stedet slik at riksvegen kan åpnes for trafikk. Statens vegvesen regner med å kunne åpne vegen rett over pinse.

HER KAN DU KJØRE

Aktuelle ruter for gjennomgangstrafikken i Hedmark og Oppland.

* Oslo-Trondheim: E6 til Kolomoen, rv. 3 med omkjøring fra Rena til Tynset, videre rv. 3 til Ulsberg og E6 til Trondheim

* Oslo-Bergen: E18 til Sandvika, E16 til Hønefoss, rv. 7 til Hol, fv. 50 til Aurland, E16 videre til Bergen. Eller rv. 7 til Gol, rv. 52 fra Gol til Borlaug (kan bli stengt på kort varsel), og E16 til Bergen.

* Oslo-Åndalsnes: E6 til Kolomoen, rv. 3 til med omkjøring fra Rena til Tynset, rv. 3 til Alvdal, fv. 29 til Hjerkinn, E6 til Dombås, E136 til Åndalsnes

* Stryn-Trondheim: Rv. 15 til Otta, E6 til Trondheim

* Oslo-Stryn: E18 til Sandvika, E16 til Fagernes, fv. 51 Valdresflye (omkjøring ved Rogne er skiltet) til Randen, rv. 15 til Stryn.

Vegvesenet ber folk holde seg oppdaterte på veimeldingene. Se de viktigste og siste trafikkmeldingene fra Statens vegvesen her

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken