NA24.no

Slik kunne de spart 155 mill.

Sist oppdatert:
Terras trussel om tvangssalg i sommer var kanskje ikke så dum likevel.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Da de første kravene om å garantere for de råtne verdipapirene tikket inn, hadde kommunene sjansen til å komme seg langt billigere ut av Terra-knipa.

NA24 - din næringslivsavis

Kommunene hadde skrevet under på at de måtte stille garantisummer dersom verdien på deres investeringer falt under 55 prosent.

Punget ut
Denne mye omtalte triggermekanismen ante kommunene lite om, men punget likevel ut til sammen 99 millioner kroner utover høsten for fiaskoobligasjonene, før de til slutt ble tvangssolgt i desember etter Terra-konkursen.

Dersom de ikke garanterte for verdifallet, forteller Hattfjelldal-ordfører Asgeir Almås at Terra Securities truet med at deres obligasjoner ville bli tvangssolgt allerede i sommer.

- Første gangen fikk vi bare to dagers varsel før vi måtte betale, forteller han til NA24.

Kommunene satte hodene sammen og diskuterte hvorvidt de skulle spytte inn pengene eller ikke, og valgte til slutt å gi etter.

Få oversikt: Alt om kommunesmellen

Kunne tjent på tidlig salg
Ifølge NTB, som sitere avisen Fremover, fikk Narvik kommunes administrasjon i sommer beskjed om at de ville få igjen halvparten av hva de hadde investert, hvis tvangssalget ble gjennomført da. Det vil si at de ville fått igjen 26 av 52 millioner.

Dersom alle de fire nordlandskommunene hadde nektet å stille garantisummene, kunne et tvangssalg på dette tidspunktet innbrakt til sammen 225,5 millioner kroner.

Dermed kunne kommunene ha kommet 155 millioner kroner billigere ut av Terra-smellen som til slutt ble gjeldende: 380 millioner kroner.

Hattfjelldal-ordfører Asgeir Almås sier hans kommune ikke fikk anslag om hva prisen hadde blitt dersom tvangssalget ble gjennomført grunnet en tidlig betalingsnekt.

- Skulle opp etter 14 dager
Han sier likevel at det er lite trolig at de ville ha slått til på et tilbud som kun innbrakte 50 prosent av det de investerte.

- Vi fikk beskjed om at verdifallet bare skyldtes en ekstra nervøs situasjon grunnet problemer med de amerikanske boliglånene. Om 14 dager skulle det rettes opp, forteller Almås.

Han forteller videre at kursene så fikk en kortvarig oppsving, og at kommunen da fikk tilbakebetalt 1,5 millioner garantikroner. Så begynte utforbakken igjen, og 14 dager ble til måneder. Til slutt satte kommunen foten ned, og Terra tok da på seg det siste kravet på 70 millioner kroner for kommunene. Så mistet Terra Securities konsesjonen fra Kredittilsynet, og selskapet så ingen annen utvei enn å traske den tunge veien til skifteretten.

Fikk kun 15 prosent
De fire nordlandskommunene investerte til sammen 451 millioner kroner i svært risikofylte amerikanske kommunelån. Etter det nylig gjennomførte tvangssalget, fikk de kun igjen 15 prosent av denne summen. I tillegg fikk de igjen garantikravet på 99 millioner kroner. Et tvangssalg i sommer kunne altså innbrakt 50 prosent.

Hemnes og Hattfjelldal har nå solgt unna alle sine Terra-investeringer, mens Rana, Narvik, Kvinesdal, Bremanger, Vik og Haugesund fremdeles har 742,3 millioner kroner i amerikanske obligasjoner. Kommunene håper nå på bedre tider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere