*Nettavisen* Økonomi.

Slik løfter du loftet

Foto: Crestock

Både håndverkere og huseiere gjør feil når de innreder loft i småhus.

28.09.11 21:28

Hvert år koster byggskader det norske samfunnet flere milliarder kroner. Mange av disse skadene oppstår i forbindelse med tak. Men de aller fleste skadene kunne ha vært unngått med riktig planlegging og utførelse, ifølge seniorrådgiver Jan Chr. Krohn ved SINTEF Byggforsk.

- Når du lager rom på loftet, er det spesielt avgjørende å isolere, lufte og tette taket på riktig måte før du setter i gang med innredningen. Riktig løsning avhenger av hvordan konstruksjonen er i utgangspunktet, sier han.

Trygge løsninger
Mange gjør hobbysnekrejobber på loftet. Det er mye å passe på for å få et godt resultat. En ny utgave av boka «Lag rom på loftet» viser trygge og dokumenterte løsninger.

- Boken gir råd om hvilke løsninger du bør velge på loftet ditt, hva du kan gjøre selv og hva en profesjonell håndverker bør gjøre. Løsningene er basert på vår årelange erfaring med å kartlegge vanlige byggskader på loft og andre innredede rom, sier Jan Chr. Krohn.

- Vi vet hva både håndverkere og hobbysnekkere gjør feil, og ønsker med denne boka å vise hvordan det må se ut under de synlige overflatene for å unngå skader, fortsetter Krohn.

Boken gir blant annet råd om romhøyde, ildstedsregler, rømningsveier, isolering i taket, oppbygging av gulv, himling og vegger.

Øker salgsverdien
Et uinnredet loft representerer et stort potensial i en bolig. Innredning av loftsrom øker både arealet, bruksmulighetene og salgsverdien av boligen din.

Trenger du ekstra penger, eller hadde det vært fint for barna å ha besteforeldrene i nærheten?

-Utbygging av loftet kan frigjøre plass til for eksempel utleiebolig i underetasjen eller generasjonsbolig der de eldre bor nede og de yngre oppe, sier Jan Chr. Krohn.

«Lag rom på loftet» viser hvordan nevenyttige huseiere og håndverkere bør gå fram når de skal innrede loft i småhus. Boken inngår i faktaserien fra Sintef Byggforsk. De omtales som annerledes gjør-det-selv-bøker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.