NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,90
Foto: JOEL SAGET (AFP)

Slik lurer nordmenn lotto-monopolet

Sist oppdatert:
Ny supertrekning der du «egentlig» ikke får delta.

Som NA24 rapporterte fredag har jackpotten i det paneuropeiske lotteriet Euro Millions nådde nye høyder. Ingen spillere vant førstepremien på 1,14 milliarder kroner fredag kveld.

Den nye jackpotten, som trekkes i kveld tirsdag, er dermed kommet opp i 133 millioner pund - cirka 1,23 milliarder kroner.

Da lotteriet ble lansert i syv europeiske land i 2004 (Østerrike, Belgia, Frankrike, Irland, Luxemburg, Portugal, Spania, Sveits, Storbritannia) var det bare innbyggerne i deltakerlandene som kunne spille.

Blokkert i Norge
I dag kan i utgangspunktet hvem som helst, hvor som helst i verden, spille via ulike nettportaler. Et unntak er nordmenn med norske betalings- og kredittkort.

Regjeringen Stoltenberg innførte i 2010 en ny lov som forbyr betalingsformidling for pengespill som ikke har norsk tillatelse. Dette innebærer blant annet at korttransaksjoner til utlandet som har brukerstedskode 7995 blir stanset av banken din.

- Forskriften er et viktig tiltak for å begrense omfange av ulovlige og avhengighetsskapende pengespill i Norge, sa daværende kulturminister Anniken Huitfeld rett før loven ble innført.

NA24 kjenner til at nordmenn deltar via utenlandsk kredittkort eller betalingskort eller via en tredjeparts oppgjørsleverandør.

Har nesten 1.000 norske kunder
Det bekreftes av markedsdirektør David Larsson i spillportalen Multilotto.

- Det er riktig at nordmenn ikke har lov å spille på utenlandske lotterier som Euro Millions. Vi har likevel rett i underkant av 1.000 norske spillere registrert hos oss og 50.000 spillere i Norden, sier Larsson til NA24.

- Men hvordan kan nordmenn spille dersom det er ulovlig?

- Nordmenn som ønsker å spille på for eksempel Euromillions, eller i det store amerikanske lotteriet Powerball, oppretter en konto hos en europeisk kort- og kontoleverandør. Denne gir spilleren et virtuelt kredittkort som ikke er blokkert i norske banker, sier Larsson.

Skatt på gevinst i utlandet
Lotto og tippegevinster i Norge er som kjent skattefri. Det er ikke alltid tilfellet for spill i utlandet.

- Generelt kan vi si at gevinster vunnet i pengespill og lotterier i en annen EØS-stat som godtgjøres å tilsvare de spill eller lotterier som lovlig kan tilbys i Norge, og som er underlagt offentlig tilsyn og kontroll i hjemstaten, vil være skattefri inntekt uavhengig av gevinstens størrelse. Skattyter må fremskaffe relevant og tilstrekkelig dokumentasjon for at det aktuelle spillet tilsvarer de spill eller lotterier som lovlig kan tilbys i Norge, opplyser fungerende underdirektør i Skattedirektoratet Audhild Myrvang til Nettavisen NA24.

- Gevinst fra internasjonale lotterier ellers, for eksempel USA, faller utenfor skattefritaket. Her er gevinst inntil kroner 10 000 skattefri, mens gevinstbeløp over 10.000 kroner er skattepliktig i sin helhet, sier Myrvang.

Hun opplyser at det er ditt lokale skattekontor som i det enkelte tilfelle gjør vurderingen av det enkelte lotteri, og om dette tilsvarer et som lovlig kan tilbys i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere