NA24.no

Vi tror vi er flinke til å spare, det er rene nasjonalsporten, ifølge ny undersøkelse utført for Sparebanken 1 SMN. Sparingen er imidlertid en illusjon. På bildet: privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebanken 1 SMN.
Vi tror vi er flinke til å spare, det er rene nasjonalsporten, ifølge ny undersøkelse utført for Sparebanken 1 SMN. Sparingen er imidlertid en illusjon. På bildet: privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebanken 1 SMN. (Sparebanken 1 SMN)

Slik lurer nordmenn seg selv

Sist oppdatert:
Nordmenn tror de er flinke til å spare. Det er en illusjon, viser ny undersøkelse. Se hvordan «sparepengene» forsvinner.

Vi tror vi er flinke til å spare, det er rene nasjonalsporten ifølge ny undersøkelse. Hele 17 av 20 oppgir at de sparer, men det det stemmer bare for halvparten av oss.

- En overvekt av nordmenn sparer nesten ingen ting, og den andre gruppen sparer mer enn noen gang, sier privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebanken 1 SMN til Nettavisen NA24.

Mange har en månedlig spareavtale, men dykker ned i den for alt fra feriekjøp til ulike regninger.

- Hvis vi korrigerer for økt låneopptak er det bare 2 av 5 som faktisk sparer seg opp økt økonomisk handlingsrom og buffer. Paradoksalt nok sier samtidig 17 av 20 i en spørreundersøkelse utført av Respons Analyse for SpareBank 1 at de sparer, sier privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN.

Han tror mange betrakter det som sparing at når de setter av ett beløp måned for måned, men svært få merker at de ikke klarer å holde av sparemidlene når det skjer små ting i hverdagen.

- De lever på en spareillusjon, sier Reite

De som har liten glede av lave renter sparer mest

De yngste og de eldste har høyere reell sparing. Særlig frem til man kommer inn i boligmarkedet sparer mange betydelige beløp.

- Det er de som har fått minst glede av reduserte kostnader ved lave renter som faktisk sparer mest. Siden mesteparten av sparingen til de uten bolig skjer i bank får man ikke akkurat hjelp når renteinntektene etter skatt er lavere enn inflasjonen – likevel er det disse gruppene som faktisk sparer mest fortsetter han

Flinke når vi føler at det trengs

Tidligere undersøkelser viser at forskjellene i sparing endrer seg når det er mørke skyer som truer økonomien. Nå er folk ubekymret for egen økonomi, men mer usikker på vegne av Norge.

- Under finanskrisen i 2008 så vi at kunder med flexilån sluttet å bruke av lånet, og heller økte innbetalingene sine. De snudde på få måneder fra å øke låneopptak med 1.500 kroner i måneden til faktisk å nedbetale med 800 kroner i gjennomsnitt. Dette viser at vi er flinke til å endre sparevaner når vi føler at det trengs, sier Reite

Fasit finnes i selvangivelsen

Nå har vi mottatt selvangivelsen, og en rask summering av hva du har i gjeld og sparing i forhold til i fjor gir deg raskt et overblikk over om du faktisk har spart.

Er du en av de som har satt av penger eller nedbetalt gjeld uten å bli fristet til å bruke dem til ulike formål, eller er det bare boligpriser som har bidratt til at formuen din øker?

- Det viktigste er at folk blir klar over hva de faktisk sparer, og at de gjør seg opp en mening av om forbruk nå er viktigere enn handlingsrom og romslig økonomi i fremtiden. En ting er å ikke spare, men det viktigste er at du gjør et bevisst valg på hva du ønsker

Privatøkonomens råd:

Start sparing tidlig. Og fyll opp BSU-kontoen først - du får høy rente og stort skattefradrag.

Spar fast og ha et konkret sparemål. Da er det mye lettere å lykkes med sparingen.

Betale ned gjeld er god sparing. Start med lån med høyest rente.

Spar opp en netto månedslønn eller to som buffer mot uforutsette utgifter.

Spred sparingen din, f.eks. i bolig, bank og fond.

Fakta om undersøkelsen: Den elektroniske undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse med et landsrepresentativt utvalg på 1.006 personer i perioden 25. februar – 4. mars 2015.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere