Gå til sidens hovedinnhold

Slik overvåkes samtalene på Skype

Liste over skumle ord utløser overvåking.

Kinesiske myndigheter er notorisk kjent for sin overvåking og sensur av internett, og besøkende i landet uttrykker til stadighet sin frustrasjon over den noe begrensede tilgangen til omverdenen en har. Flere store selskaper, inkludert Yahoo og Google, har vært involvert i kontroverser med sin satsing i verdens mest folkerike land.

Da Skype ble lansert, var det omtalt som en nær sagt overvåkingssikker kommunikasjonsmåte, i tillegg til at det løste svært mange utfordringer når det gjaldt å «komme gjennom» brannmurer. Når andre IP-telefoniprogrammer sviktet, kunne en stole på at Skype ville fungere.

Det har vært kjent at Skype i sin kinesiske utgave, kjent som TOM Skype, har hatt overvåkingsfunksjoner. Mange var usikker på om Skype ville fortsette å være like sikkert da Microsoft kjøpte selskapet i 2011, og relativt raskt satt i gang en relativt betydelig endring av hvordan programmet faktisk fungerer rent teknisk.

Beviste hvordan det fungerer

IT-studenten Jeffrey Knockel fra Universitetet i New Mexico fikk derfor en oppgave fra sin lærer: Sett i gang et prosjekt for å bevise hvordan programmet overvåket kommunikasjonen, melder Business Week.

Jeffrey tok for seg tekstdelen av programvaren, og oppdaget raskt at programmet i det stille hele tiden lastet ned en oppdatert kryptert liste over svartelistede ord. Hvis disse ordene ble brukt, ble det automatisk sendt kopier av meldingene - inkludert hvem som snakket sammen - til kinesiske servere. Noen meldinger ble også hindret i å komme fram.

Etter omfattende undersøkelser klarte han å dekryptere listen over ord som utløste overvåking, som til stadighet blir oppdatert, og han fant ut at det var alt fra pornografi og narkotika, nyhetsgiganten BBC News, til politisk svært såre områder som Tiananmen, Amnesty, Human Rights Watch og lignende.

Siden 2011 har mer enn 2000 ord blitt lagt til eller fjernet fra listen. Blant annet legges det inn ord i forbindelse med demonstrasjoner.

Et annet selskap i Kina

I en uttalelse er Microsoft noe unnvikende for saken.

- Skype har som mål å fortsette å forbedre sluttbrukerinnsikten hvor enn programvaren brukes, sier en talsperson.

Microsoft understreker at Skype i Kina dyttes ut til markedet gjennom et samarbeidsprosjekt med TOM Online, der sistnevnte er majoritetseier og sørger for at lokale lover blir overholdt.

Nettstedet Digi mener at hele saken er svært pinlig for Telenor. Som Nettavisen NA24 nylig omtalte, gikk har telegiganten nylig inngått samarbeidsprosjekt som en del av Global Network Initiative (GNI), for å sette felles retningslinjer for personvern og ytringsfrihet.

Microsoft er en av grunnleggerne av GNI-prosjektet, men har altså et pragmatisk forhold til ytringsfrihet og overvåkning.

Les også: - Myndighetene kan skru av mobilnettet

Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin