NA24.no

Slik presset staten meglerne

Sist oppdatert:
Oljeminister Terje Riis-Johansen betalte med «knapper og glansbilder» da de kjøpte aksjer for milliarder i StatoilHydro. Les hvordan:

Meglerne som staten benyttet seg av til å kjøpe seg opp i StatoilHydro gjorde jobben langt billigere enn hva som er normalt.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Da staten ved Olje- og energidepartementet økte eierandelen i StatoilHydro til 67 prosent benyttet de seg av Arctic Securities som finansiell rådgiver. Totalt var 16 meglerhus inne i bildet da aksjene ble kjøpt, men i hovedsak var det rundt 9 meglerhus som gjennomførte kjøpene. Arctic Securities med Jon Gunnar Pedersen i spissen, koordinerte hele kjøpsprosessen.

Totalt kjøpte Olje- og energidepartementet 143,4 millioner aksjer i perioden som strakte seg fra 2. juni 2008 til torsdag denne uken. Samlet brukte staten 19,3 milliarder kroner og de fikk en snittpris på 134,5 kroner per aksje.

Les mer: Taper milliarder på aksjekjøp

6 mill.
Staten la igjen litt i underkant av 6 millioner kroner i kurtasje til meglerne som kjøpte aksjene. Det bekrefter Olje- og energidepartementet overfor NA24.

Dette er et beløp som ligger langt under hva meglerhusene normalt tar seg betalt for sine tjenester. Det var Arctic Securities som styrte hvilke meglerhus som skulle kjøpe hvor mye og til hvilke priser.

Da statens planer om å kjøpe seg opp i Norges største selskap var det flere i meglerbransjen som så muligheter for fete kurtasjeinntekter. Normalt skal et aksjekjøp på så mange aksjer gi kurtasjer på et tosifret millionbeløp. Normen for institusjoner ligger på rundt 0,2 prosent, men sett i lys av finanskrisen ligger nok snittkurtasjen noe lavere. Kjøpene i StatoilHydro ga et kurtasjenivå på svært lave 0,03 prosent. 0,3 promille.

Olje- og energidepartementet anslår at den totale kostnaden vil ligge et sted mellom 13 og 15 millioner kroner, mens siden kjøpet ble avsluttet torsdag er det fortsatt for tidlig å gi et eksakt beløp. Dette innebærer at Arctic Securities og juridisk rådgiver Advokatfirmaet Selmer har fått god lønn for strevet.

Utnyttet konkurransen
Statsråd Terje Riis-Johansen er fornøyd med både kostnadene og snittkursen staten betalte. Staten med sine rådgivere klarte å sette alle meglerhusene opp mot hverandre.

- Jeg er svært fornøyd med at vi har klart å gjennomføre et stort og krevende aksjekjøp på en så god måte. Det har hele tiden vært en målsetning at OEDs aksjekjøp skulle utføres på en forretningsmessig og kostnadseffektiv måte for staten. Det at vi har oppnådd en gjennomsnittspris per aksje som er vesentlig lavere enn gjennomsnittet viser at vi har lykkes med dette, sier olje og energiminister Terje Riis-Johansen i en uttalelse til NA24.

Staten har også utnyttet konkurransesituasjonen mellom meglerhusene.

- Den lave kostnaden for gjennomføringen av aksjekjøpet har vært mulig fordi Olje- og energidepartementet har fulgt transaksjonen tett, og satt deltakende meglerforetak i sterk konkurranse med hverandre, sier olje og energiminister Terje Riis-Johansen i en uttalelse til NA24.

Unik posisjon
Per Broch Mathisen i bransjeorganisasjonen Norges Fondsmeglerforbund sier det er en god pris, men synes det er vanskelig å si hvor god prisen er. Han mener staten er i en unik posisjon når de har et slikt mandat.

- Det er vanskelig å gi et eksakt svar på det. For det første er det fri forhandlingsrett på kurtasje og det er store variasjoner mellom meglerhusene. Det kan også være variasjoner internt i meglerhusene avhengig av hvilke aksjer som handles, sier lederen for Norges Fondsmeglerforbund til NA24.

Broch Mathisen viser til at det som regel er mulig å oppnå mindre kurtasje på de mest likvide aksjene.

- Eventyrlig billig
- Det høres eventyrlig billig ut, sier meglernestor Jan Petter Sissener når han får høre prisen på 6 millioner kroner. Han har tidligere sittet i ledende stillinger i meglerhusene Orkla Enskilda, ABN Amro Alfred Berg og sist i Kaupthing.

Han viser til at det normalt betales mer for denne typen kjøp, men at staten nok har fått forhandlet seg frem til en god pris.

Når Sissener får høre de totale kostnadene på mellom 13 og 15 millioner kroner, mener han det høres mer normalt ut.

- Det er et spørsmål hvor man tar pengene hen, sier Sissener til NA24.

La igjen over 200 mill.
Da den tidligere turbotraderen Idar Vollvik var mest aktiv i aksjemarkedet var han en populær mann hos meglerne. Selv anslår Vollvik at han i løpet av perioden la igjen i overkant av 200 millioner kroner i kurtasje til de ulike meglerne han benyttet.

Under glansdagene var Han opplyser til NA24 at han i 2006 tradet for 236 milliarder kroner på børsen.

- Ifølge Citibank i London var det på den tiden verdensrekord for omsetning fra en og samme person, sa Idar Vollvik i et intervju med NA24.

Les mer: - Selvfølgelig skal man kjøpe aksjer og - Jeg er gal

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere