NA24.no

(Scanpix)

Slik rammer valutakrigen Norge

Sist oppdatert:
Valutakrigen vil ramme Norge mer enn USA, mener sjeføkonom.

- USA har unngått å kalle Kina en valutakursmanipulator, noe som de helt åpenbart er. Rett og slett for å unngå en åpen konflikt med sin største handelspartner og kreditor, sier Øystein Dørum, Sjeføkonom i DNB NOR til NA24. Han oppsummerer det som enkelte har kalt en «valutakrig» mellom verdens stormakter.

USA og de fleste andre land reagerer på at Kina holder sin valuta kunstig lav for å kunne eksportere kinesiske varer billig.

- Det vi ser nå er en form for underskuddsetterpørsel. Den lånefinansierte etterspørselen vi opplevde på 2000-tallet kunne ikke fortsette etter krisen, og derfor er det et lavt aktivitetsnivå i internasjonal handel. Og noen stater prøver å opprettholde nivået ved bruk av valutakursen som hjelpemiddel, sier Dørum.

- Rammer Norge mer enn USA
Dørum mener at det ikke er bekymring for den nordmenns økonomi på kort sikt.

- For den gjennomsnittlige forbrukeren vil denne handelskrigen ha liten eller ingen effekt, men på lengre sikt vil det merkes på lommeboken, sier Dørum.

Særlig for eksportindustrien er det grunn til bekymring for situasjonen i valutamarkedet. Av de eksportvarene Norge selger mest av er oljen, som kjent, den viktigste.

- Kina kommer ikke til å slutte å kjøpe norsk olje, det vil være å påføre seg selv økonomiske tap, beroliger Dørum.

Men han legger til:

- Nedgang i internasjonal handelsaktivitet vil skade Norge mer enn for eksempel USA, fordi Norge er et av de landene som har tjent mest på den internasjonale veksten på 2000-tallet og vil derfor også tape noe på nedgangen i handelsaktiviteten. Det vil bli et svakere arbeidsmarkedsbilde, men jeg skal være forsiktig med å uttale meg om ledighetstallene, sier Dørum.

Ødeleggende
Wall Street Journal skriver søndag at Kinas valutapolitikk var sentralt under diskusjonene på IMF-møtet i helgen. Avisen viser til den kilde som også mener at Kina allerede svart på kritikken fra Vesten gjennom å styrke yuanen den siste måneden.

USA har den siste tiden økt trykket mot Kina, og ønsker å presse kineserne til å skifte retning i sin valutapolitikk.

Timothy Geitner, den amerikanske finansministeren, sa i helgen at den oppturen i den globale økonomien kan ødelegges, hvis man fortsetter konflikten om valutakurspolitikk og eksport.

- Vi risikerer at de inledningsvise fremskrittene (etter finanskrisen red. anm.) var til ingen nytte dersom den videre utviklingen mot høyere innenlands etterspørsel i land med ekstreme handelsoverskudd stoppes. Det er viktig å understreke at valutaintervensjoner i land med undervurderte valutaer ikke medfører valutastyrkelse, sier Geithner.

Oppfordrer til fred
I Frankrike oppfordre landets finansminister, Christine Lagarde, til fred på valutafronten. Han fikk følge av Canadas finansminister, Jim Flaherty, som oppfordret til å arbeide mot fri handel og mindre proteksjonisme.

Storbritanias finansminister, George Osborne, mener ifølge Bloomberg News, at der er et oppriktig ønske blant finansministrene om å løse valutakonflikten. Han påpekte at det er viktig at valutakursene avspeiler fundamentale økonomiske forhold.

Ifølge Bloomberg er Kina klare for forhandlinger rundt en gradvis styrkelse av yuanen, men utenlandsk press vil ikke hjelpe prosessen i riktig retning, skriver Li Daokui, rådgiver i den kinesiske sentralbanken.

Stabilitet
Søndag uttalte Kinas sentralbank sjef, Zhou Xiaochuan, at en for rask styrkning av yuanen ikke vil skape balanse i verdensøkonomien.

- Jeg tror ikke Vesten kommer med noen drastiske tiltak mot Kina, dersom ikke situasjonen tilspisser seg markant. Det er ikke første gang det er støy rundt den kinesiske valutaen, sier Dørum.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere