NA24.no

Slik reagerer verden på Kim Jong-ils død

Dette bildet er fra 2009.
Dette bildet er fra 2009. (Xinhua/Scanpix)
Sist oppdatert:
Slik er reaksjonene på at Nord-Koreas «kjære leder» har gått bort.

Mens Nord-Korea sørger over tapet av sin «kjære leder», er det blandete reaksjoner på Kim Jong-ils død rundt om i verden.

På tå hev i sør
I nabolandet Sør-Korea, som formelt ennå er i krig med Nord-Korea, kalte president Lee Myung-bak straks inn landets sikkerhetsråd og ga ordre til militæret om å være på tå hev og trappe opp patruljeringen langs grensen.

Nyheten førte videre til rask telefonkontakt mellom Myung-bak og USAs president Barack Obama, der Sør-Koreas president ba USA om å øke sin overvåking med fly og satelitter i området, melder Telegraph.co.uk .

USA har 28.500 soldater stasjonert i Sør-Korea.

Meldte om våpentest
Sør-Koreas forsvarsminister uttalte mandag morgen ifølge Reuters at de så langt ikke har registrert noen unormal militær aktivitet på den andre siden av grensen.

Men like før klokka 13 norsk tid fredag kom nyheten fra det sørkoreanske nyhetsybyrået Yonhap om at Nord-Korea har utført en test av kortdistanseraketter i kjølvannet av Kim Jong-ils død.

Disse meldingene er ikke bekreftet, uttaler en talsmann for Japans statsminister ifølge Dow Jones.

Det er ventet at Sør-Korea og Japan holder samtaler på regjeringsnivå i løpet av dagen.

Japans statsminister Yoshikiko Noda ba regjeringens medlemmer være forberedt på det uventede.

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sier nyheten om Kim Jong-ils død ikke vil påvirke de vennlige båndene mellom Russland og Nord-Korea, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

- Vi er sjokkert
Fra Kina strømmer det kondolanser.

- Vi er sjokkert over å høre at Den demokratiske republikken Koreas øverste leder, kamerat Kim Jong-il, gikk bort og vi uttrykker herved våre dypeste kondolanser ved hans bortgang og sender våre oppriktige oppmerksomhet til folket i Den demokratiske republikken Korea, het fra en talsmann hos Kinas utenriksminister ifølge China Daily.

- Fortjener en bedre fremtid

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til VG Nett at Norge avventer signalene som kommer fra Nord-Korea.

- Dette varsler i første omgang en usikkerhet fordi det er uklart hvem som vl styre Nord-Korea. Samtidig er det et land og et folk som fortjener en bedre fremtid. Kanskje dette kan være muligheten for en bedre utvikling, sier Støre ifølge avisa.

Han sier Norge har et begrenset direkte forhold til Nord-Korea, men at utenriksstasjonene i Asia følger situasjonen nøye.

VIDEO: Det statlige nyhetsbyrået KCNA viste disse opptakene av folk som nå sørger i Nord-Korea.

VIDEO: Køer av sørgende nord-koreanere viser sin respekt for avdøde Kim Jong-il.

Denne videoen viser også de sørgende:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere