NA24.no

(Scanpix)

Slik skal Arnold unngå konkurs

Guvernør Arnold Schwarzenegger og politikerne i California er enige om hvordan de skal komme seg gjennom krisen.

Politikerne i den amerikanske delstaten California har kommet til en avtale med guvernør Arnold Schwarzenegger om hvordan de skal greie å snu budsjettunderskuddet på 26 milliarder dollar.

NA24 - din næringslivsavis

Voldsomme kutt
Den enorme gjelden har ført verdens åttende største økonomi på raden av konkurs. Avtalen man har kommet frem til etter to måneders intense forhandlinger innebærer at man skjærer voldsomt i kostnadene. Det betyr mindre overføringer til skoler, offentlige tjenester og velferdstjenester for delstatens 36 millioner innbyggere, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Dersom budsjettforslaget går gjennom vil det bety at kommuner blir tvunget til å betale mer, næringslivet og borgere må betale inn skatter og avgifter raskere, og det gjør det også vanskeligere å få tilgang til økonomisk hjelp fra det offentlige.

- Vi kom til en generell enighet, en budsjettenighet. Dette er et budsjett som ikke inneholder skatteøkninger, dette er et budsjett som kutter de offenlige utgiftene og tar hånd om hele underskuddet på 26 milliarder dollar, sa Schwarzenegger til reportere mandag kveld, ifølge Bloomberg News.

Dette er den andre budsjettrevideringen i år, og kommer etter at arbeidsledigheten har steget til 11,5 prosent, og fallende inntekter blant innbyggerne har ført til 15 prosent lavere skatteinngang enn i året før.

Skal kutte 15 milliarder dollar
Avtalene innebærer kutt i forbruket med 15 milliarder dollar. Blant annet blir kostnadene til skoler kuttet kuttet med 6 milliarder dollar, 3 mlliarder til høyskoler og 1,2 milliarder til fengsler.

California er den amerikanske delstaten med lavest kredittvurdering i USA hos analysebyrået Standard & Poor’s. California har A-gradering, som er det sjette høyeste av 10 nivåer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere