*Nettavisen* Økonomi.

Slik skal de selge Norge til nordmenn

Foto: Nina Schage (NA24)

- Å kunne kombinere kultur og reiseliv, det ønsker vi også i Norge.

18.03.13 22:07

SOLLI PLASS (NA24): Det er næringslivets nest største hovedorganisasjon, Virke, som mandag forteller at kjøp av tjenester nesten har tatt igjen kjøp av varer.

- Vi har jo blitt en nasjon som har det bra. Vi reiser godt og det som er interessant å se er tjenester nesten tar igjen varekonsumet. Vi ønsker opplevelser og å bruke pengene våre på reise, kultur, restauranter og god mat, men også trene og bruke ting på oss selv, forteller Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke, til Nettavisen NA24.

- Bli flinkere til å reise i Norge
Tjenester solgte for 524 milliarder norske kroner i 2012, mens varehandelen solgte for 550 milliarder i 2012. Med en økning på 93 prosent fra 2000 er tjenester på god vei til å ta igjen varehandelen.

En av det tjenestene vi brukte mest penger på i 2012 var reiseliv. Nordmenn reiser mer og øker derfor forbruket i utlandet.

- Når man snakker om reiseliv og turisme, så er ikke det bare å reise på et hotell, men det er hva vi klarer å få til av opplevelser og derfor blir kultur, idrett, god mat viktige ting i dette. Jeg tror denne trenden kommer til å fortsette, dette kommer vi til å se mer til, sier Madsen under konjunkturseminar hos Virke på mandag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er tydelig fra konjunkturseminaret er det er opplevelser som står i sentrum for nordmenn.

- Ser ikke bra ut
Nordmenn reiser mer utenlands, men innenlands er det få som reiser. Tross at det er lite reising for nordmenn i Norge er det flere nordmenn som reiser i Norge, enn det er utenlandske besøkende.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: Scanpix)

- Fortsatt ønsker vi i Virke at nordmenn skal bli flinkere til å reise i Norge og bruke de kulturopplevelsene som vi har. Vi har veldig mye bra kultur og mye bra norsk mat. Det å kunne kombinere kultur og reiseliv, altså restauranter, hoteller og handel, det ønsker vi også i Norge. Så det vi legger igjen i utlandet, skulle vi i Virke gjerne sett at mer av det hadde blitt igjen i Norge.

Reiselivsbransjen mottar en halv milliard kroner fra myndighetene som støtte hvert år. Ifølge nærings- og handelsminister Trond Giske brukes disse pengene helt feil, da reiselivsbransjen går svært dårlig i Norge.

- Her er det en stor utfordring og turistregnskapet ser ikke bra ut. Så der må vi bli mye bedre. Vi må pakke tilbudene våre og gjøre det mye mer spennende. Kundene er ute etter opplevelser, sier Madsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Harde tiltak
For å få turistregnskapet til å se bedre ut har stortinget brutale tiltak for reiselivsbransjen.

- Vi kommer til å legge inn penger i statsbudsjettet i 2014 hvor vi stimulerer de selskapene som slår seg sammen, de som får resultater og de som faktisk brukes pengene best og jobbet tett sammen med fylkeskommuner for å få dette til, sa Giske til Nettavisen i høst.

Hovedtanken bak tiltaket er at med færre destinasjonsselskaper får man sterkere selskaper med konkurransedyktige og lønnsomme arbeidsplasser. Innovativ tenkning og utvikling av produkter vil stå sentralt i tiltaket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.