NA24.no

Slik skal renten temmes

Sist oppdatert:
Pengemarkedsrentene har svingt kraftig. Her er planen til Norges Bank for å temme bevegelsene.

Verdens kreditturo har ført til at pengemarkedsrentene har svingt kraftig. De har også steget kraftig, og gjort at norske banker har måttet heve rentene på sine utlån ut til kunden. I forbindelse med dagens rentebeskjed fra Norges Bank, der det ble bestemt å holde renten uendret, presenterer sentralbanken også sine metoder for å roe ned pengemarkedene.

Les mer her: Her er rentedommen

NA24 – din næringslivsavis

– Norges Bank har satt i verk særskilte tiltak for å dempe utslagene av den internasjonale uroen i det norske pengemarkedet, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en pressemelding.

For å jevne ut svingninger i markedsrentene legger banken normalt ut lån med kort løpetid (såkalte F-lån). Nå har banken ugangsatt følgende tiltak, melder de i en pressemelding:

- Bankene vil bli tilbudt F-lån med tre måneders løpetid ved auksjoner. Lånene vil bli tilført med virkning fra 1., 15. og 30. oktober. Disse lånene går over årsskiftet.

- Ekstra likviditet tilføres gjennom F-lån når det er behov for det.

- Det er tilført 5 milliarder amerikanske dollar gjennom valutabytteavtaler. Avtalene har én ukes varighet. Den første avtalen løp fra 18. til 25. september, og det ble i går inngått en ny avtale som løper fra 25. september til 2. oktober.

- Det er opprettet en kredittlinje hos den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve), som gir Norges Bank mulighet til å låne inntil 5 milliarder dollar mot sikkerhet i norske kroner. Tilsvarende avtaler er nå inngått mellom Federal Reserve og sentralbankene i Australia, Danmark og Sverige, og tidligere mellom Federal Reserve og den europeiske sentralbanken og sentralbankene i Japan, Storbritannia, Sveits og Canada. Avtalene gir disse sentralbankene tilgang på til sammen 277 milliarder dollar.

Norges Banks likviditetsstyring har til hensikt å gi hovedstyrets rentevedtak et bredt gjennomslag i de kortsiktige pengemarkedsrentene. Norges Bank styrer likviditeten i banksystemet gjennom sine markedsoperasjoner.

– Tiltakene Norges Bank har satt inn, har bidratt til å dempe utslagene og til mer ordnede forhold i det norske pengemarkedet. Banken vil overvåke utviklingen nøye og vurdere behovet for ytterligere tiltak, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en pressemelding.

Kutt boliglånet minst 5000 kr

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere