*Nettavisen* Økonomi.

Slik skal renten temmes

Pengemarkedsrentene har svingt kraftig. Her er planen til Norges Bank for å temme bevegelsene.

24.09.08 14:11

Verdens kreditturo har ført til at pengemarkedsrentene har svingt kraftig. De har også steget kraftig, og gjort at norske banker har måttet heve rentene på sine utlån ut til kunden. I forbindelse med dagens rentebeskjed fra Norges Bank, der det ble bestemt å holde renten uendret, presenterer sentralbanken også sine metoder for å roe ned pengemarkedene.

Les mer her: Her er rentedommen

NA24 – din næringslivsavis

– Norges Bank har satt i verk særskilte tiltak for å dempe utslagene av den internasjonale uroen i det norske pengemarkedet, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en pressemelding.

For å jevne ut svingninger i markedsrentene legger banken normalt ut lån med kort løpetid (såkalte F-lån). Nå har banken ugangsatt følgende tiltak, melder de i en pressemelding:

- Bankene vil bli tilbudt F-lån med tre måneders løpetid ved auksjoner. Lånene vil bli tilført med virkning fra 1., 15. og 30. oktober. Disse lånene går over årsskiftet.

- Ekstra likviditet tilføres gjennom F-lån når det er behov for det.

- Det er tilført 5 milliarder amerikanske dollar gjennom valutabytteavtaler. Avtalene har én ukes varighet. Den første avtalen løp fra 18. til 25. september, og det ble i går inngått en ny avtale som løper fra 25. september til 2. oktober.

- Det er opprettet en kredittlinje hos den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve), som gir Norges Bank mulighet til å låne inntil 5 milliarder dollar mot sikkerhet i norske kroner. Tilsvarende avtaler er nå inngått mellom Federal Reserve og sentralbankene i Australia, Danmark og Sverige, og tidligere mellom Federal Reserve og den europeiske sentralbanken og sentralbankene i Japan, Storbritannia, Sveits og Canada. Avtalene gir disse sentralbankene tilgang på til sammen 277 milliarder dollar.

Norges Banks likviditetsstyring har til hensikt å gi hovedstyrets rentevedtak et bredt gjennomslag i de kortsiktige pengemarkedsrentene. Norges Bank styrer likviditeten i banksystemet gjennom sine markedsoperasjoner.

– Tiltakene Norges Bank har satt inn, har bidratt til å dempe utslagene og til mer ordnede forhold i det norske pengemarkedet. Banken vil overvåke utviklingen nøye og vurdere behovet for ytterligere tiltak, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en pressemelding.

Kutt boliglånet minst 5000 kr

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.