NA24.no

Slik skjuler vi pengebruk for partneren

Illustrasjonsfoto: En ny undersøkelse gjennomført av Synovate for DNB viser at 15 prosent irriterer seg over partnerens pengebruk.
Illustrasjonsfoto: En ny undersøkelse gjennomført av Synovate for DNB viser at 15 prosent irriterer seg over partnerens pengebruk. Foto: Thinkstock
Sist oppdatert:
Menn tar mer risiko og kvinner shopper, viser en undersøkelse.

Blir partneren din sint hvis du bruker mye penger? En ny undersøkelse gjennomført av Synovate for DnB viser at 15 prosent irriterer seg over partnerens pengebruk.

- En dårlig organisert økonomi kan føre til at hvite løgner blir en del av hverdagen, og det kan igjen føre til heftige krangler. Det meste kommer jo for en dag. Pengebruk er ikke lett å skjule i dagens elektroniske verden, advarer forbrukerøkonom i DnB, Silje Sandmæl i en melding.

Undersøkelsen viser imidlertid at mange forsøker å skjule pengeforbruket sitt:

  • 17 prosent sier at det de har handlet koster mindre enn det faktisk gjorde.
  • 8 prosent gjemmer det de har handlet for partneren sin.
  • 19 prosent handler innimellom ting de egentlig ikke har råd til.

Sandmæl mistenker at kvinner ofte skjuler innkjøp av nye klær og at noen menn kanskje kjøper aksjer eller aksjefond for felles sparepenger uten at det er avtalt med kvinnen. Ofte er det mannen som ordner med boliglånet, sparingen og forsikringene. Kvinnen derimot står typisk for innkjøpene av mat, klær, interiør, ting til barna, gaver osv.

- Dette gjør at pengebruken ofte blir skjev og innsikten i totaløkonomien uoversiktlig. I slutten av måneden kan den ene ha brukt opp lønningen sin, mens den andre har penger til overs. Dette kan føre til at en blir nødt til å spørre om penger, og det er ikke gøy, fastslår Sandmæl. Videre advarer hun kvinner mot å overlate de viktige privatøkonomiske beslutningene til mannen, sier hun i meldingen.

Menn tar mer risiko
- Bli enige om boliglån, forsikringer og ikke minst felles sparing. Kvinner er gjerne mindre risikovillige enn menn. Bestemmer mannen kan det bety at familien tar høyere risiko både når det gjelder låneopptak og sparing, legger hun til i meldingen.

Felleskonto og budsjett
For å få en rettferdig og ryddig parøkonomi anbefaler Sandmæl å opprette en felleskonto til fellesutgifter som boliglån, strøm, forsikringer, transport, mat og drikke, interiør, klær og ting til barna osv.

- Lag et budsjett for å vite hvor mye penger som skal settes inn hver måned, og sett inn penger i forhold til inntekt. Ha gjerne et kort hver til denne kontoen, men husk å betale regningene først og hold budsjettet. I tillegg anbefaler Sandmæl at begge har sin egen lommepengekonto. Når regninger og fellesutgifter er tatt hånd om kan man med god samvittighet bruke «lommepengene» sine uten at den andre parten blander seg inn i hva pengene går til.

Ulike innkjøpsbehov
- Menn og kvinner har gjerne ulike innkjøpsbehov. Detaljoppfølging av den andres pengeforbruk kan derfor virke ødeleggende, mener hun.

Unngå samboerfellen Forbrukerøkonomen advarer spesielt samboere mot å gå i den fellen at den ene alltid betaler de faste utgiftene til bolig og bil, mens den andre sørger for innkjøp av mat, klær, gaver, kos og pynt til hjemmet.

- Blir det brudd uten at paret har samboerkontrakt, kan det være vanskelig for den som har betalt «kosen» å peke på hvor pengene har blitt av, mens den andre har opparbeidet seg varige verdier. Opprett derfor en samboerkontrakt med en gang dere flytter sammen. Har dere ikke gjort det ennå, gjør det nå!, oppfordrer Sandmæl i meldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere