NA24.no

Slik slapp Northug unna 600.000 i bot

Petter Northug fikk 185.000 kroner for fyllekjøringen, en bot som kunne vært betraktelig større.
Petter Northug fikk 185.000 kroner for fyllekjøringen, en bot som kunne vært betraktelig større. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Et enkelt finansgrep sparte Northug for enorm bot.

For litt over en uke siden tilsto Petter Northug, i Sør-Trøndelag tingrett, promillekjøring. Dommer Ingrid Stigum svarte med å gi Northug 50 dagers fengsel, samt en bot på 185.000 kroner.

Botens størrelse ble beregnet ut i fra at Petter Northug oppga en brutto inntekt på 1,5 millioner kroner. Ved fyllekjøring med en promille på over 0,5 skal boten normalt være halvannen ganger brutto månedslønn.

«Siktede har opplyst at han nå har en inntekt på ca. kr 1,5 millioner kroner, kapitalinntekter medregnet. Retten legger dette til grunn» opplyste dommer Ingrid Stigum da dommen ble lest opp.

Unngikk gigantbot
Ut ifra det Nettavisen kjenner til, kunne boten imidlertid vært langt større, om ikke Northug hadde brukt et enkelt finanstriks.

Northug eier 100 prosent av Petter Northug Holding AS, hvor han kanaliserer det meste av sine inntekter. Vanligvis tar han ut det meste av overskuddet i utbytte. Det stoppet imidlertid opp etter at han promillekjørte i Trondheim i mai i år.

Utbytte fra aksjeselskap regnes som kapitalinntekter, og Petter Northug Holding AS fikk i 2013 et resultat på rett i underkant av fem millioner kroner.

Hadde Petter Northug tatt ut utbytte som han vanligvis hadde gjort, ville det ført til en bot i tingretten på omtrent 600.000 kroner. 

Lovlig
Northug har imidlertid ikke gjort noe ulovlig, bekrefter advokat John Christian Elden da Nettavisen kontakter ham.

ADVOKAT: John Christian Elden forteller at Petter Northug ikke har gjort noe ulovlig ved å ikke ta utbytte.

- Jeg har i en tidligere anke til Høyesterett argumentert med at det er mest rimelig å bruke inntekten på gjerningstidspunktet fordi domstidspunktet kan være tilfeldig. Høyesterett var uenig, så da er Northug på trygg juridisk grunn, forklarer Elden til Nettavisen.

- Men hadde han tatt ut utbytte, måtte han ha oppgitt det i retten?

- Han plikter ikke å forklare seg om inntektsforhold, men politiet bør alltid etterforske det.

- Er det ikke en måte for «rikingene» å slippe unna med en levelig bot på?

- Jeg argumenterte med at det ville bli konsekvensen i sin i en sak der siktede hadde økt sin inntekt kraftig etter kjøringen, men fikk ikke gehør. Staten ville ha pengene i den saken. Nå ser man virkningen av dette i praksis, uttaler Elden.

Pleier å ta ut utbytte
I 2011 fikk aksjeselskapet til Petter Northug et overskudd på litt over 600.000 kroner, mens Petter Northug, som eneaksjonær, besluttet å utbetale 450.000 kroner i utbytte. Det skjer på generalforsamlingen i selskapet i løpet av første halvår året etter, det vil si 2012.

2012 ble et enda bedre år for Northug, hvor årsresultatet endte på rett i overkant av to millioner kroner, mens utbytte ble satt til 1,95 millioner, som ble utbetalt i 2013 etter generalforsamlingen.

Som følge av at Northug brøt med landslaget og allierte seg med blant annet Coop tok inntektene av i aksjeselskapet i 2013. Årsresultatet endte opp rett i underkant av fem millioner kroner. Men imotsetning til tidligere år, besluttet altså Petter Northug å ikke betale ut utbytte.


PREGET: Petter Northug da han møtte pressen etter rettssaken.

Mistet lappen
9. oktober Petter Northug dømt til 50 dagers fengsel (med fradrag for to dagers varetekt), 185.000 kroner i bot og fradømt førerkortet «for alltid».

Skistjernen erkjente skyld på alle seks punkter etter fyllekjøringsepisoden i mai i år og godtok dommen på stedet.

- Jeg kommer til å ha med meg denne hendelsen resten av livet og skamme meg over den, sa Petter Northug da han møtte pressen senere samme dag. 

Nettavisen har ikke lykkes å komme i kontakt med Petter Northugs manager, Are Sørum Langås, fredag kveld.  


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere