*Nettavisen* Økonomi.

Slik spår du oljeprisen

Foto: SCANPIX

Ekspertene bommer stadig med sine oljespådommer. Du kan gjøre det bedre selv.

25.07.08 09:23

(NA24-KOMMENTAR): Dagens Næringsliv skrev torsdag om ekspertenes utallige mislykkede forsøk på å spå oljeprisen de siste årene.

- Det gjennomgående trekket er at de tar feil hele tiden. Det er helt utrolig at så mange legger så stor vekt på disse analysene, sier oljeveteran Hans Henrik Ramm til avisen.

Men hva gjør man da hvis man nødt til å ha en oppfatning om oljeprisen fremover? Det finnes flere alternativer. Du kan bygge avanserte økonomiske modeller, du kan gjøre en rundspørring blant bransjeanalytikerne og bruke snittet av de ulike anslagene, eller du kan se på fremtidige priser i futuremarkedet.

Det enkle best
Men en ny studie konkluderer med at det enkleste er det beste: Gjett på uendret pris. Det beste estimatet er med andre ord dagens spotpris.

Det er i alle fall konklusjonen i den ferske studien «What Do We Learn from the Price of Crude Oil Futures?» av de to amerikanske økonomene Ron Alquist og Lutz Kilian.

Klikk på bildet for å forstørre.

En hvilken som helst sofapotet kan altså estimere bedre enn ekspertene bare ved å slå opp dagens oljepris på nettet– og gjette på null endring.

Jeg skal ikke gi meg ut på å vurdere hvor robust denne konklusjonen er, men den overrasker meg egentlig ikke veldig.

Markedets natur
Sannheten er at det er svært vanskelig å forutsi den kortsiktige retningen på priser i markeder med en rekke uavhengige aktører, som markedet for olje. Eller markedet for boliger, aksjer eller rentepapirer.

Det er aldri åpenbart at prisene i slike markeder skal opp - eller ned. I så fall hadde de allerede gått opp – eller ned. Hvis ikke ville det ligget gratis penger på gaten, og det gjør det sjelden.

Ekstremt mange faktorer spiller inn, og det finnes alltid gode argumenter for både høyere og lavere priser. Når et stort antall aktører med disse ulike meningene møtes på en markedsplass, dannes det en markedspris – massens beste estimat.

Likevel leser vi stadig om eksperter som med stor sikkerhet hevder at oljeprisen skal til 50, 100 eller 200 dollar, stort sett basert på tilsynelatende fornuftige argumenter. Og vi leser enda oftere spådommer om at børsen eller boligmarkedet «skal» opp eller ned.

Men hele tiden bommer altså ekspertene.

Det er ekstra vanskelig å spå på makronivå. En god bolighai vil nok kunne ha en velbegrunnet formening om at ett og annet hus kan være et godt kjøp, men å si at hele markedet er under- eller overpriset er mye vanskeligere.

Svarer på det vanskeligste
Betyr det at økonomene er ubrukelige? Jeg vil si nei, men jeg mener økonomene altfor ofte blir spurt om – og svarer på – nettopp de tingene det er vanskeligst å svare på, nemlig fremtidige priser i likvide markeder.

En økonom kan gi en nyttig forklaring på hva som skjer hvis man innfører husleieregulering. Mye verre er det å anslå hvordan boligprisene utvikler seg det neste året.

Likeledes kan en økonom forklare effekten av rentesrente på langsiktige investeringer, understreke betydningen av diversifisering og fortelle deg hvorfor aksjekursene over tid kan forventes å stige.

Men når det gjelder oljepris, børs eller boligpriser om et år, blir det mest lotteri.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Frykt for supermanns helse
Skattemasochistene
Nerdeskoler
Vekst uten Vesten
Ødelegger for småsparere

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.