Slik sparer du skattekroner

Foto: Scanpix

Sløvhet med selvangivelsen kan koste deg titusener. Slik unngår du skattetabbene.

Mandag 30. april er siste frist for innlevering av selvangivelsen. Du kan spare tusener på en grundig gjennomgang av selvangivelsen. NA24 og Kvinnesiden.no forteller deg hva du må tenke på når du sjekker skatten din - og hvordan du unngår å kaste skattekroner rett ut av vinduet.

Unngå for høy boligskatt
For skatteåret 2006 har ligningsverdien for boliger økt med hele 25 prosent. Det innebærer en real skatteøkning, og for mange kan økningen være for høy og feil.

Les mer: Slik unngår du for høy boligskatt

Skattefradrag ved refinansiering
Den store verdistigningen på boliger har økt vår «netto boligformue». Mange har brukt den økte egenkapitalen til å forhandle frem bedre lånebetingelser. Kostnader forbundet med slik refinansiering kan redusere skatten din.

Les mer: Refinansiering

Jobbutgifter gir fradag
Vi får et minstefradrag på 34 prosent, maks 61.100 kroner, som skal dekke jobbrelaterte kostnader. Er kostnadene høyere enn 61.100 kroner, kan det kreves fradrag for de reelle kostnadene.

En kan fort komme opp i kostnader som er høyere enn minstefradraget. Eksempler på slike kostnader kan være pc og annet utstyr, flytting i forbindelse med jobben, bøker og faglitteratur, etterutdanning og reiser som ikke dekkes av arbeidsgiver.

Hva gir rentefradrag?
Det gis rentefradrag for mye mer enn rentene på boliglånet. I 2006 eksploderte bruk av forbrukslån og avbetalingsordning. I tillegg gikk kredittkortene varme. De fleste betalte skyhøye gebyrer og renter - alt dette gir skattefradrag. Renter på private lån og lån fra arbeidsgiver gir også mindre skatt.

Les mer: Rentefradrag

Samboernes skattefeller
Samboere er de absolutte skattetaperne. Tapt fradrag for gjeldsrenter er nok det som svir aller mest - samboere med felles gjeld kan tape titusener av skattekroner. De kan unngås.

Les mer: Unngå skattefellene

Har du giftet deg?
Alle som giftet seg i 2006 lignes i utgangspunktet som enslige. I mange tilfelle kan det lønne seg å kreve å bli lignet sammen med ektefellen. Det kan gir høyere skattefradrag, lavere formueskatt og skatteklasse 2.

Les mer: Fordel for gifte

Mindre skatt for skilte
Aleneforsørgere kommer i skatteklasse 2, noe som gir neste 10.000 kroner i mindre skatt. De som ble alene i 2006 må selv passe på at de kommer i riktig skatteklasse. I fjor ble over 30.000 aleneforsørgere feilplassert i skatteklasse 1.

Les mer: Mindre skatt for aleneforsørgere

Sløv av forenklet selvangivelse
Forenklede selvangivelser gjør oss sløve, og det straffer seg. Tar du for gitt at den «ferdigutfylte» selvangivelsen er riktig, risikere du enten å lure deg selv for mange tusenlapper i spart skatt eller straffeskatt for å ha innrapportert feil tall.

Les mer: Er du sløv?

Sjekk selvangivelsen - spar skatt
3,3 millioner skatteytere fikk tilsendt forenklet selvangivelse for skatteåret 2005. 55 prosent foretok ingen endringer i selvangivelsen. Det er lite sannsynlig at over 1,8 millioner fikk selvangivelser uten verken feil eller mangler. Skatteetaten vet ikke alt om oss. Du må selv ta ansvar for at alle fradragene kommer mer i selvangivelsen.

Les mer: Slik sparer du skatt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag