NA24.no

En betydelig del av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn skyldes at kvinner tar en større del omsorgspermisjonen.
En betydelig del av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn skyldes at kvinner tar en større del omsorgspermisjonen.

Slik spises lønnen din opp

Sist oppdatert:
Så mye av lønnen bruker vi til å betjene lån.

Rundt 257.000 nordmenn vil måtte bruke mer enn 30 prosent av inntekten sin på renter dersom utlånsrenten stiger over 7 prosent. I dag sitter mange allerede med en boliglånsrente på over 5 prosent, og onsdag setter Norges Bank mest sannsynlig opp renten med ytterligere 0,25 prosentpoeng.

NA24 - din næringslivsavis

Ingen fare
- Selv med 30 prosent rentebelastning vil en husholdning med normal inntekt klare seg fint, selvfølgelig avhengig av den totale lønnsinntekten i husholdningen. Jo mer lønn, jo lettere klarer de å håndtere lånet, sier Rune Pedersen fra Pengeforlaget til NA24.

Han sier det er vanskelig å spå når smertegrensen for den enkelte er nådd.

- Det er vanskelig å gi et tall for når folk vil begynne å slite, noen vil allerede nå kunne kjenne rentesatsen dersom de har et høyt privat forbruk, mens andre vil kunne tåle langt mer, sier Pedersen.

Regn ut hvor mye mindre du får å rutte med

En ting er i alle fall sikkert.

- Det å betale 20 prosent av lønnen på renter er langt lettere i dag enn tidligere. Dette fordi reallønnsveksten har vært god i 15 år, slik at man i dag har langt mer penger å bruke på klær, fritid og reiser enn tidligere, noe som gjør at de har mer å gå på, sier han.

Han tror ikke rentehevingene det nærmeste året vil ha voldsom stor effekt på de fleste husholdninger.

- Det verste som kan skje for folk flest er at man må redusere på forbruket, og at det blir færre sydenturer og mindre luksus, sier han.

Når renten stiger
Ifølge rapporten «Tilstanden i finansmarkedet 2006» som Kredittilsynet presenterte tidligere i år, kommer det frem at hele 285.000 personer vil få en rentebelastning på over 20 prosent dersom utlånsrenten havner på fem prosent, noe som er tilfellet for svært mange allerede.

I tillegg vil hele 516.000 personer oppleve at renteutgiftene deres spiser mer enn 20 prosent av inntekten de har om utlånsrenten havner på rundt 7 prosent i 2008. Disse personene vil da stå for 56 prosent av den samlede gjelden for husholdninger.

- Disse utregningene viser hvor utsatt husholdningene er for en renteendringer. Det er imidlertid store individuelle forskjeller mellom husholdningene så det er vanskelig å si hva en rentebelastning på for eksempel 30 prosent har å si for hele gruppen, sier Mette Rolland, spesialrådgiver i Kredittilsynet til NA24.

Hun sier derimot at det som er interessant med tallene er å se hvor mange som havner i for eksempel 30-prosentgruppen ved en renteøkning.

- Jo flere som kommer i denne gruppen jo større er sjansen for at flere kan komme i faresonen, sier hun.


Bankenes utlånsrente

5 prosent rente i 2008

7 prosent rente i 2008

Rentebelastning

Antall husholdninger

Antall husholdninger

0,1 - 19,9 prosent

1.453.000

1.223.000

20-30 prosent

180.000

259.000

over 30 prosent

105.000

257.000

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Kredittilsynet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere