NA24.no

Slik svindles julestressede nordmenn

Sist oppdatert:
Et nystartet selskap krever nordmenn for tusenvis av kroner før jul. Sjekk hva du må passe på.

- Jeg fikk nettopp en regning på 4995 kroner fra et selskap som kaller seg Distriktsindex. Jeg har aldri bestilt noe fra dette selskapet, skriver en leser på mail til Nettavisen.

Svindler for svimlende beløp
Såkalte katalogselskaper forsøker å svindle norske bedrifter for et svimlende høyt beløp årlig. Mellom en og to milliarder kroner prøver selskapene å lure til seg ifølge Bedriftsforbundet.

- Det var en periode for et par år siden da det var en økning i slike svindelforsøk, men det har flatet ut i det siste, sier advokat i Bedriftsforbundet Are Fagerhaug til Nettavisen.

Katalogselskap er gjerne mest aktive rundt sommerferie og juletider. Om sommeren har norske bedrifter ofte ansatt sommervikarer som katalogselskapene håper skal betale regningene uten noe om og men.

I julen er det ofte mye som skal gjøres ferdig før juleferien og det nye året. Dermed har nok katalogselskapene et håp om at det skal gå litt fort i svingene i norske bedrifter, slik at rutinene svikter og regningene blir betalt.

Påstår du har bestilt en tjeneste
I mange tilfeller påstår katalogselskapene at du har bestilt en tjeneste der du vil bli registrert i en opplysningsdatabase. Denne mener de selvfølgelig det er svært viktig at akkurat din bedrift er registrert i.

Andre sender en faktura med et tilbud om å la deg registrere. Men denne er ofte utformet på en slik måte at du skal tro at tjenesten allerede er bestilt, og at du må betale.

Og bare for ordens skyld. Tjenesten du eventuelt blir lurt til å kjøpe er ofte ikke verdt filla.

«Det skal godt gjøres å opprette et selskap en dag og så sende ut regning den andre.»

Advokat Are Fagerhaug

Opprettet mandag, sendte regning tirsdag
Distriktsindex er et firma som ble opprettet i februar i år, men som tidligere hadde navnene Kontorvikar og Likvida. Kontorvikar skal ha drevet med vikarutleie og trykking, mens Likvida skal ha tatt seg av regnskapsføringen til bedrifter.

Mandag i denne uken skiftet selskapet navn til Distriktsindex, samtidig som det fikk ny daglig leder og opplyste om at det nå skal drive med Internett- og opplysningstjenester.

Tirsdag sendte selskapet ut regningen til vår leser, og han har fått en betalingsfrist fram til torsdag.

- Det skal godt gjøres å opprette et selskap en dag og så sende ut regning den andre, mener advokat Fagerhaug.

- Anmeld til politiet
Fagerhaugs råd er å anmelde forholdet til politiet hvis du får en regning for noe det er åpenbart at du ikke har bestilt.

- Det er bare politiet som kan stoppe slik virksomhet, og det har vært flere saker som politiet har tatt tak i, forteller han.

Men er du tvil om dette er noe du faktisk har bestilt bør du sjekke det opp.

- Hvis det er uklart om du har vært i kontakt med avsender av regningen, bør du kontakte avsender og få en forklaring først. Men hvis det ikke går an å få tak i noen på kontaktinformasjonen som er opplyst, er det god grunn til å være forsiktig, mener Fagerhaug.

Nettavisen ringte daglig leder av Distriktsindex gjentatte ganger, og la igjen beskjed på telefonsvareren, uten å oppnå kontakt.

Tidligere daglig leder ukjent med firmaet
Derimot fikk vi kontakt med tidligere daglig leder av selskapet, som da het Likvida.

- Jeg har ingenting med Distriktsindex å gjøre, og kjenner heller ikke den nye daglige lederen. Jeg har bare solgt videre et selskap som aldri hadde noen omsetning under min ledelse, sier han til Nettavisen.

Amatørmessig hjemmeside
Hjemmesiden til Distriktsindex er i skrivende stund ikke akkurat hva man kan kalle imponerende. En logo, en beskjed om at siden skal åpnes tirsdag denne uken, samt teksten «Beklager en uke med utilgjengelighet - men regner med at dett er verd å vente på», er det som møter en på hjemmesiden.

Har du erfaringer med såkalte katalogselskap? Kommenter under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere