Slik svindlet han for 56 milliarder

Foto: (Scanpix)

Allen Stanford lagde seg et fiktivt stormannsliv.

22.02.09 12:13

Han er milliardær, filantrop og stor cricketentusiast, men tirsdag 17. februar brast fasaden rundt Sir Robert Allen Stanford.

NA24 - din næringslivsavis

For nå er Stanford siktet for massiv pågående svindel. Allen Stanford skal ha en formue på vel 2,2 milliarder dollar. Stanford Financial Group overser - ifølge seg selv - aktiva verdt 50 milliarder dollar. Svindelen anses som en «Ponzi-svindel», lik den Bernard Madoff også er tiltalt for.

- Svindel av sjokkerende størrelse
Det amerikanske Kredittilsynet (SEC) mener han er skyldig i bedrageri og svindel i forbindelse med salg av verdipapirer med en verdi på åtte milliarder dollar. Det tilsvarer med dagens dollarkurs om lag 56 milliarder kroner.

Han har lurt cricketentusiaster trill rundt, og tilbudt spareordninger på særs tvilsomt grunnlag.

- Vi antar at det er snakk om en svindel av sjokkerende størrelse, som har spredd seg rundt om i verden, sier Rose Romero i SEC til The Times.

Rassiaer
Tirsdag foretok amerikanske FBI rassiaer av tre kontorer Stanford benytter seg av, i Houston, Memphis og Mississippi. Spillet rundt den Texas-baserte milliardæren - som også har statsborgerskap i Antigua og Barbuda - rulles opp dag for dag.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

I kjølvannet av Madoff-skandalen blir det kanskje ikke sett på som like oppsiktsvekkende, men det alle nå lurer på, er: Hvordan kunne dette skje?

Enorm avkastning
Stanford vokste opp i Mexia i Texas, og startet sin businesskarriere i Waco, der han også tok sin utdannelse. Han slo seg opp innen eiendom i forbindelse med oljeboblen i Texas på 1980-tallet, før han involverte seg i Stanford Financial Group of Companies. Gjennom finansvirksomheten startet han opp Stanford International Bank (SIB) i 1985.

Banken var lenge kjent som en bank som kunne tilby enormt høy avkastning til sine kunder.

Denne måneden kom det meldinger om at SEC, FBI Florida Office of Financial Regulation og Financial Industry Regulartory Authorithy etterforsker Stanford Financial Group (SFG), nettopp med grunnlag i SIBs elleville avkastning.

Certificat of Deposit
Myndighetene undret seg over hvordan nettopp denne banken kunne love så mye høyere avkastning på sine produkter enn markedet for øvrig.

Svindelmistankene knyttes blant annet til salg av et spareprodukt som er velkjent og som tilbys av de fleste aktører i markedet, nemlig såkalte Certificats of Deposit (CD).

CD-ene kjennetegnes ved at de har de samme garantiene som vanlige sparekontoer, altså at de er forsikret og så å si 100 prosent sikre, men at kundene ikke har tilgang til pengene i en gitt periode.

Hypotetisk ble historisk
Ifølge talsmenn for SEC er produktet blitt solgt med løfter om urealistisk høy avkastning. Det skriver Bloomberg News. En tidligere sjef i Stanford har fortalt Kredittilsynet at banken presenterte hypotetisk avkastning som historiske data for sine kunder.

I tillegg skal banken ha hevdet at CD-ene er like sikre, eller ende sikrere, enn sparekontoer forsikret av amerikanske myndigheter.

Da Allen Stanford fikk vite om anklagene tirsdag denne uken, forsøkte han å rømme USA. Han forsøkte å få en flyger til å bringe han til Antigua, men ble nektet. 19. februar fant FBI Stanford hos hans kjæreste i Fredericksburg i Virginia. Stanford har nå overlevert sitt pass til amerikanske myndigheter, men er ikke i varetekt.

Fiktiv fasade
Sir Allen Stanford brukte et iøynefallende triks i sitt svindelspill.

Han gikk inn for å etablere en fasjonabel fasade, for å skape troverdighet om de enorme pengesummene han hevdet å råde over. Blant annet reiste han rundt i det som skulle være påkostede firmahelikoptre.

Ifølge The Times var ikke helikoptrene mer enn leasinghelikoptre som måtte leveres tilbake etter endt bruk. Den britiske avisen skriver at Stanford brukte selskapet PremiAir, som kler opp helikoptre med falske firmalogoer for 2500 pund per time.

Stanford reiste rundt i helikoptre av typen Sikorsky S76 - fortsatt ifølge The Times. Disse skal være priset til mer enn 10 millioner pund, og det på bruktmarkedet.

Cricket-krise
Ofte gir slike svindelskandaler stor ringvirkninger. Se bare på skandalen rundt Stein Bagger i Danmark, og hvor mange som der blir dratt med i dragsuget. Også i Stanford-saken er det mange ofre.

Og spesielt i Cricket-verdenen. Milliardæren står nemlig bak en videreutvikling av Twenty20-konseptet, og har i grunnen revolusjonert cricketsporten på de vestindiske øyer. Konseptet er en form for cricket hvor kampene bare varer i to timer. Stanford introduserte i 2006 sin egen turnering, Stanford 20/20, som skulle bli avholdt på hans egne bane i Antigua.

I 2008 signerte det engelske cricketforbundet (ECB) en avtale med Stanford om en serie på fem kamper mellom England og et all-står-lag Stanford skulle plukke ut. Han fristet med en pott på nærmere 140 millioner kroner.

Ifølge The Times ble jackpoten pakket og oppbevart i en pansret bil, men bare tilsynelatende. For skal en tro opplysningene til den britiske avisen, var beløpet i virkeligheten 700.000 kroner.

Sponser Michael Owen
ECB og forbundet på de vestindiske øyene har nå sagt opp sine avtaler med Stanford, men det spøker nå for Twenty20-cricketen på øyene.

For her er også forbundene rammet av finanskrisen. Femårsavtalen mellom Stanford og ECB skal være verdt 700 millioner kroner, og det kan være vanskelig å erstatte i dagens marked.

Stanford har også sponsorkontrakter med golfspilleren Vijay Singh, og fotballspilleren Michael Owen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag