*Nettavisen* Økonomi.

Slik tjener du penger på børsfall

Les Peter Warrens smørbrødoppskrift for hvordan du kan tjene penger under børskrisen.

17.01.08 18:03

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Noen har en portefølje som er konsentrert mot økonomisk oppgang, for eksempel i kun aksjer og eiendom. Da er du riktignok diversifisert med henhold til aktivaklasser, men det er de samme faktorene som påvirker begge, og du vil følgelig lide dersom vi får et økonomisk tilbakeslag. Gjør heller som oljefondet, altså som Statens Pensjonsfond - utland (SPU). Tenk diversifisering og spre risikoen, anbefaler investeringsdirektør Peter Warren i WarrenWicklund til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Diversifisering går altså ut på å spre eller fordele de økonomiske investeringene, og Warren påpeker at det ved å investere rett kan man helt klart tjene penger i slike perioder. Han nevner at de selv tjente penger både i pressede perioder som i mai 2006 og sommeren 2007.

Oljefondet som mal
Peter Warren er en av Norges mest kjente hedgefond-forvaltere, og nevner hedgefondene som et mulig investeringsobjekt.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ved å gå inn i hedgefondene, gjøres diversifiseringen for deg. Selv SPU bruker eksterne forvaltere. Men om du vil lage porteføljen din selv kan porteføljen til SPU være verdt å bruke som en mal, forteller han, og forklarer videre:

- Råvaremarkedet og pengemarkedet er aktuelle aktivaklasser, alternativt kan du selv benytte aksjederivater for å begrense risikoen på din aksjeportefølje. Spørsmålet er om man har oversikt nok til å gjøre dette selv. Det beste kan ofte være å la andre gjøre det for deg.

- Alltid muligheter
Han poengterer videre at børsmarkedet slik det fremstår i dag ikke passer helt for den skvetne, men at det heller ikke er umulig å gjøre gunstige investeringer.

- Det er alltid muligheter. Man kan tjene penger på et børsfall, om man forutser det. Ellers finnes det kortsiktige pengemarkedsinstrumenter eller markeder som ikke påvirkes av en generell nedgang på samme måte. Sukkermarkedet gikk for eksempel opp tre prosent i dag, sier han.

Warren vil ikke slå fast at bunnen på børskrisen vi har sett etter nyttår er nådd, men angrer fortsatt ikke på at han valgte å kjøpe da børsen lå på bunnen i går.

- Det er mulig jeg tok feil, og sånn sett er jeg ydmyk, men på det mest dystre i går anså jeg det til å være en god kjøpsmulighet, forteller han.

- Underholdning koster
Men å spekulere i enkeltaksjer er noe han hovedsakelig holder seg unna. For mindre investorer kan dette likevel være tingen om man klarer å lese markedet, men Warren advarer.

- Man ser jo alltid folk som tjener penger på dette. Men for mange er det like mye underholdning som investeringer, og det krever mye forhåndsarbeid. Alle vet også at underholdning koster. Er det adrenalinet som skal mettes, er det nok mer lønnsomt å drive med basehopping. Selv handler vi mest i indekser og aksjekurver på ti-tjue aksjer, forteller han.

Noen aksjer går voldsomt opp og ned, og Warren påpeker at det ikke er slike aksjer han vil gjøre store investeringer i. Dette kan i seg selv påvirke kursene, noe han ikke mener er ideelt. For mindre investorer påpeker han at det likevel er større handlingsfrihet, og at disse aksjene kan være innbringende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag