Slik tok de Frank Murud

Foto: Henning Aarset

Les hvordan en av norgeshistoriens største svindelsaker ble rullet opp.

25.10.07 08:54

OSLO POLITIHUS (NA24): I 2006 rullet Oslo-politiet opp det som skulle bli en av de største økonomiske kriminalsakene Norge noen gang har sett. Dette er finans- og korrupsjonsgruppens historie.

NA24 - din næringslivsavis

Den 19. desember 2005 utstedte Frank Murud to gjeldsbrev til sin kone på til sammen 19,4 millioner kroner. Hensikten med bankremissene var å skjule sin ulovlige formue. Resultatet ble et helt annet.

Les Muruds historie: - Jeg kunne lett tatt flere millioner

- Det var hvitvaskingsmeldingen som satte oss på sporet av Murud, sier politiførstebetjent Tommy Lien, lederen for finans og korrupsjonsgruppen ved Finans- og miljøkrimseksjonen ved Oslo Politidistrikt.

Tok pengene tilbake
Rett etter nyttår i januar 2006 førte Murud det samme beløpet tilbake til sin egen konto. Da ringte bjellene i Handelsbanken og en hvitvaskingsmelding ble sendt til Økokrim.

I midten av august samme år koblet Økokrim oslopolitet inn i saken.

Få dager senere hadde politiet kommet opp med en aksjonsplan.

For god til å være sann
- Da vi begynte å grave i dette var historien for utrolig til å være sann. Pengemengden det her var snakk om var enorm. Vi fant imidlertid fort ut at dette faktisk var virkelighet, sier politiadvokat Pål Sverre Hernæs.

Det var her gruppens to revisorer begynte å følge pengestrømmen fra Undervisningsbygg via enkeltmannsforetaket Ockerbygg og til «Muruds privatbank» - den private bankkontoen til Frank Murud i Handelsbanken.

LES ALT: Dette er svindelskandalen

- Vi så at selskapet Ockerbygg var Undervisningsbyggs største leverandør. Dette var et selskap uten drift og ansatte, noe som passet dårlig med tanke på den pengestrømmen som gikk gjennom selskapet, sier politiadvokat Susie Bergstrand.

Foto: Henning Aarset (NA24)

13.000 transaksjoner
Revisorene gikk igjennom de nesten 13.000 transaksjonene Murud hadde foretatt de siste ti årene. 10.500 av disse ble brukt som bevis i retten.

- Dette var en omfattende revisorjobb. Antall transaksjoner vi måtte gå igjennom var rimelig omfattende, sier en av revisorene til NA24.

I første omgang klarte politiet å avdekke at 64 millioner kroner hadde tatt veien via Ockerbygg før de havnet hos Muruds bankkonto. Etter nærmere gjennomgang økte politiet imidlertid beløpet til 89,6 millioner kroner.

- I begynnelsen trodde vi dette var en merverdiavgiftssak. Det gikk imidlertid opp for oss at dette var noe helt annet og langt større, sier politiadvokat Susie Bergstrand.

Utallige timer
Til sammen har finans- og korrupsjonsgruppens ni medlemmer brukt over 12.000 arbeidstimer på å løse saken. I tillegg kommer et utallig timer med overtid.

- Vi la ned svært mange ressurser i denne saken. Det ble foretatt en rekke ransakninger og beslag. Vi sikret bevis og store verdier på flere lokasjoner, sier politiførstebetjent Lien.

Hele 29 ransakings- og beslagrapporter sto igjen i hyllene på politikammeret da politiet var ferdig med aksjonen.

- Til sammen har teamet produsert 24 ringpermer med dokumentasjon i denne saken. Jeg fikk jobben med å holde kontroll på alt innholdet samt kontinuerlig oppdatere den enkelte forsvarer. Det var et svært omfattende og tidkrevende arbeid, sier Hege Harstad, gruppens teamkonsulent.

Glad da dommen falt
Det tok rett i overkant av ett år fra Frank Murud ble pågrepet 4. september i fjor, til han fikk dommen forkynt i Oslo tingrett 19. oktober i år.

- Dette har gått utrolig raskt. Det er ikke vanlig at dommen kommer allerede ett år etter. Dette viser hvor stor prioritet Murud-saken har fått, sier politiadvokat Susie Bergstrand som selv satt i retten da tingrettsdommer Per Gammelgård leste opp dommen denne uken.

- Vi er godt fornøyd med dommen. Murud har imidlertid anket, så dommen er ennå ikke rettskraftig. Vi får se hva det ender opp med til slutt, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag