*Nettavisen* Økonomi.

Slik unngår de kvinnene

Foto: Crestock

Her er trikset til selskaper som ikke ønsker kvinner i styret.

13.10.10 09:42

Antall ASA-selskaper er nesten halvert siden reglene om kjønnskvotering i styrer kom i 2002, og i de siste par årene er antall styrekvinner falt med omtrent 200. Det skriver Aftenposten onsdag.

Kraftig nedgang
I 2002 kom reglene om at det skulle være minst 40 prosent av begge kjønn i styrene i ASA-selskaper. Den gang var det rundt 640 ASA-selskaper.

27. september i år har antallet ASA sunket til 357, viser tall fra Brønnøysundregistrene og Center for Corporate Diversity (CCD), ifølge Aftenposten.

Daglig leder Marit Hoel i CCD påpeker at man så tendensen til ASA-frafall i 2007, og CCD uttalte den gang at hvis dette fortsetter, vil det være 350 ASA-er igjen i løpet av et par år. Dette har vist seg å holde stikk.

ASA-frafallet har ført til færre styreplasser og dermed færre kvinner i styrene. Nå er det 1915 styreplasser i norske ASA-selskaper. Av disse er det 765 kvinner, noe som er rundt 200 færre enn det var på det meste.

- Vi er nå snart tilbake til det samme antall styrekvinner i ASA-ene som det var i januar 2007, sier Hoel til Aftenposten.

Vanskelig å finne kompetente kvinner
Forskere ved Institutt for samfunnsforskning har undersøkt hva som kan være årsaken til den voldsomme nedgangen i antall ASA-er. Daglig leder eller styreleder i de 124 selskapene som omregistrerte seg i 2007 og første halvår i 2008 ble spurt om årsaken.

Hele 31 prosent svarer at kvoteringsloven er årsaken. Av disse oppgir 12 selskaper at årsaken var at det var vanskelig å finne kompetente kvinner.

Selskapene sier de selv ønsker å bestemme hvem de vil ha i styret fremfor å la seg diktere av en kvoteringslov.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.