NA24.no

Slik unngår de kvinnene

Foto: Crestock
Sist oppdatert:
Her er trikset til selskaper som ikke ønsker kvinner i styret.

Antall ASA-selskaper er nesten halvert siden reglene om kjønnskvotering i styrer kom i 2002, og i de siste par årene er antall styrekvinner falt med omtrent 200. Det skriver Aftenposten onsdag.

Kraftig nedgang
I 2002 kom reglene om at det skulle være minst 40 prosent av begge kjønn i styrene i ASA-selskaper. Den gang var det rundt 640 ASA-selskaper.

27. september i år har antallet ASA sunket til 357, viser tall fra Brønnøysundregistrene og Center for Corporate Diversity (CCD), ifølge Aftenposten.

Daglig leder Marit Hoel i CCD påpeker at man så tendensen til ASA-frafall i 2007, og CCD uttalte den gang at hvis dette fortsetter, vil det være 350 ASA-er igjen i løpet av et par år. Dette har vist seg å holde stikk.

ASA-frafallet har ført til færre styreplasser og dermed færre kvinner i styrene. Nå er det 1915 styreplasser i norske ASA-selskaper. Av disse er det 765 kvinner, noe som er rundt 200 færre enn det var på det meste.

- Vi er nå snart tilbake til det samme antall styrekvinner i ASA-ene som det var i januar 2007, sier Hoel til Aftenposten.

Vanskelig å finne kompetente kvinner
Forskere ved Institutt for samfunnsforskning har undersøkt hva som kan være årsaken til den voldsomme nedgangen i antall ASA-er. Daglig leder eller styreleder i de 124 selskapene som omregistrerte seg i 2007 og første halvår i 2008 ble spurt om årsaken.

Hele 31 prosent svarer at kvoteringsloven er årsaken. Av disse oppgir 12 selskaper at årsaken var at det var vanskelig å finne kompetente kvinner.

Selskapene sier de selv ønsker å bestemme hvem de vil ha i styret fremfor å la seg diktere av en kvoteringslov.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere