Gå til sidens hovedinnhold

Slik unngår du pengekrangelen med barna

- Penger er en hyppig årsak til diskusjon eller krangel mellom foreldre og barn, noe som bekreftes av en undersøkelse Ipsos MMI nylig har gjennomført for oss, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Kun 38 prosent av barn i alderen 8 til 19 år sier at penger aldri er en kilde til diskusjon eller krangel med foreldre eller foresatte.

Jenter over 12 år er de som diskuterer eller krangler mest med foreldrene om penger. Ni prosent av jenter over 12 år oppgir at de gjør dette ofte.

Hvor ofte barn diskuterer eller krangler med foreldrene om penger øker med alderen.

Mangel på læring

- Det er ytterst få av oss som setter oss ned med ungene og forteller hva et brød, en liter melk og lørdagsgodteriet deres koster, hva beløpet på den månedlige strømregningen er eller hvor mye det koster per minutt å snakke i telefonen, sier Sandmæl.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Hun mener at barn som får det de peker på uten at de må spare noe selv, mister etter hvert entusiasmen og evnen til å være takknemlig. Da er veien kort til diskusjon og krangel når du skrur igjen pengekranen, eller sier nei til noe de ønsker seg.

- Som foreldre er vi nødt til å lære barna våre om verdien av penger, slik at de har alle verktøyene de trenger til den dagen de forlater redet. Jo tidligere du begynner å snakke med barna dine om økonomi, desto mer effekt kommer det til å ha. Det beste er å begynne å lære barna om fornuftig pengebruk før de faktisk begynner å bruke penger selv, mener Sandmæl.

Men også mangel på kunnskap hos voksne

Forbrukerøkonomen mener at det er foreldrene som har hovedansvaret for å lære barna om privatøkonomi.

- Dessverre er det ikke alle barn som får med seg denne kunnskapen hjemmefra. Dette skyldes nok at mange voksne mangler den nødvendige kunnskapen. For at ikke foreldre skal sitte alene med oppgaven om å lære barna mener jeg at privatøkonomi må inn i skolepensum, sier Sandmæl.

Hun har følgende syv råd til foreldre:

1. Budsjettsamtalen: Barn ned i skolealder er klare for den første budsjettsamtalen. Denne samtalen er det heller aldri for sent å gjennomføre. Fortell barna om pengene som kommer inn og pengene som går ut gjennom å inkludere de i husholdningsøkonomien. Fortell hva det koster for barnas fritidsaktiviteter, hva dere bruker på mat og alle andre utgifter. Ved å la barna få vite om hva om må til for å tjene de pengene til å dekke utgiftene lærer man de at penger ikke er et ubegrenset gode.

2. Gi faste lommepenger: Det er ingen aldersgrense på lommepenger, men det kan være lurt å begynne med dette når barnet får noen egne utgifter. Det bør også følge ansvar med lommepengene, dette kan være husarbeid, klippe plenen eller andre arbeidsoppgaver.

3. Lær å si nei: Ikke gi etter når barnet ditt sier: «Men alle andre har det jo». Husk at det er du som bestemmer, ikke foreldrene til klassekameraten.

4. Forent front: Når det gjelder grensesetting er det viktig at dere som foreldre ikke jobber mot hverandre. Hvis for eksempel pappa har sagt nei, kan ikke mamma si ja.

5. Lek og lær: Det er ikke bare på skolebenken barna kan lære, hverdagen byr også på mange fine anledninger. Er dere for eksempel i matbutikken kan du gi barna en del av handlelisten og be dem finne de billigste alternativene. Lær dem også å regne ut forskjellen på kilo- og stykkpris slik at de kan se hva som egentlig er billigst.

6. Snakk om sparing: Dagens krav til 15 prosent egenkapital og høye boligpriser gjør det enda viktigere å snakke med barn og unge om sparing. Det er ikke bare de store sparemålene du bør snakke med barna om, det kan også være små ting som et nytt dataspill eller annet barnet ønsker seg. Ved å oppfordre barnet til å spare selv blir gleden enda større når de faktisk kjøper det.

7. Sett felles sparemål: Sett opp et felles sparemål sammen med barnet, på denne måten blir det motiverende å bruke pengene mer fornuftig.

Kommentarer til denne saken