NA24.no

Slik var svindelfakturaene fra den underslagssiktede

Foto: Vidar Langeland (Bergensavisen)
Haukeland sykehus lurt til å betale 1.072.000 kroner inn på kontoen til den underslagssiktede mannen i Bergen kommune.

En mann i 50-årene har innrømmet å underslå 4-6 millioner kroner fra Bergen kommune. Han ble tatt torsdag i forrige uke, skriver Bergensavisen.

BA har fått kopi av den ene fakturaen som mannen har laget selv og sendt til Helse Bergen.

Den mangler KID-nummer, den mangler momsberegning, og den mangler Bergen kommunes stempel.

Snek til seg én million fra sykehuset
På fakturaen står det «Leie areal Haukelandshallen ihht avtale 2006», «Bestillingsnummer 2215620». Adressat er idrettsetaten, med adresse nettopp i Haukelandshallen.

Summen på fakturaen som Helse Bergen har innbetalt er på hele 170 000 kroner. Pengene gikk inn på et kontonummer i Sparebanken Vest.

Totalt er det seks fakturaer på leie av Haukelandshallen på til sammen 1 072 000 kroner fra årene 2006 til 2011.

Mye er feil
Alt det som står i fakturaene, er i skarp kontrast til en ekte faktura fra Bergen kommune:

Her er kontonummeret i DNB. Det er KID-nummer. Antall varer er beregnet, det er beregnet eventuell moms av varen, og det er oppgitt to navngitte referanser i kommunen, ved siden av kommunestempelet på giroen.

- Når en faktura har match med ordrenummeren i vårt system, så betaler vi den. Vi sjekker ikke kontonummer, sier økonomidirektør Eivind Hansen i Helse Bergen til BA.

- Sett i ettertid ser vi at fakturaen ikke har KID-nummer, men dette var ikke så vanlig før som det er nå. Nå er det lettere å fatte mistanke om slike ting, legger han til.

Her kan du se både en ekte og en falsk faktura, samt den omtalte regningen på 170 000,- (pdf-fil)

- Alarmen gikk ikke hos oss
Helse Bergen har gått gjennom alle sine utbetalinger til vedkommendes kontonummer. De tror ikke at de har betalt mer enn de seks som BA har fått vite om.

- På grunn av match med ordrenummeret gikk ikke alarmen hos oss, men det burde kanskje ha blitt fanget opp hos Bergen kommune. Sykehuset har betalt for en tjeneste som vi har fått utført. Fakturaen var fiktiv, men lignet på en ordinær faktura og hadde match med ordrenummeret. Derfor var det svært vanskelig for oss å oppdage, sier Hansen.

BA har bedt om innsyn i falske fakturaer utsted av den underslagssiktede mannen. Disse har Bergen kommune måttet hente inn fra organisasjoner og virksomheter som mannen har fakturert.

Derfor sitter BA nå med kopier av noen av dem.

Leie i Haukelandshallen
Den ene fakturaen er altså for leie av areal i Haukelandshallen, den andre er for vedlikehold av Ågotnes gressbane - betalt av Fjell kommune.

- Det er veldig viktig for meg å få presisert at jeg ikke er ute etter å henge ut Bergen og Fjell kommune, sier leder for granskingsgruppen i kommunen, kommunaldirektør Robert Rastad til BA.

- De har de beste systemene og har sendt kopier av fakturaer til oss fort, supplerer han.

Måten den underslagssiktede har operert på er følgende: Han, som erfaren og velkjent mellomleder i sin etat, har inngått avtaler om salg og leie av ting kommunen eier med andre aktører. Pengene som de har betalt for dette har gått inn på hans konto.

- Burde ikke disse aktørene reagert? Får man ikke opp hvem man betaler til når man betaler en regning i nettbanken?

- De siste jeg vil kritisere er aktører som har blitt lurt til å betale til feil konto av en ansatt hos oss. De har hatt stor tillit til at dette har vært en faktura sendt fra Bergen kommune. Tidligere var det mulig å opprette en konto i en bank med et annet navn enn sitt eget. Den ordningen forsvant i 2003/04. Hvorvidt denne bankkontoen har blitt endret etter den gang, det vet jeg ikke, svarer Rastad.

- Vet ikke om folk skulle betalt eller ikke
- Har organisasjoner og bedrifter betalt for ting de ikke skulle betalt for, som tjenester Bergen kommune uansett skulle utført gratis?

- Dette er nettopp noe av de tingene vi jobber med å få kartlagt. Vi ser også etter om det er andre i kommunen som burde etterlyst pengene som ikke kom til oss, men den siktede. Er de etterlyst, i så fall – ble det gitt en troverdig forklaring? Slike ting jobber vi med å finne ut av, sier Rastad.

- Har dere mistanke om at andre i kommunen kan ha hjulpet ham, eller drevet med tilsvarende virksomhet?

- Vi har ingen konkrete mistanker, men det er naivt å tro at vi, med 17 000 ansatte, ikke kan ha flere som har urent mel i posen.

Nå vil kommunen kikke etater og ledere som er i posisjon til å inngå avtaler med andre aktører nøyere i kortene.

- Det som har skjedd, er som om du i BA leier ut et kamera eid av BA til naboen din for 1000 kroner for en helg, illustrerer Rastad.

Kommunen bruker tildels store ressurser for å nøste opp i saken.

- Vi må se på rutinene våre opp mot de avdelinger som har anledning til å inngå avtaler med andre om kommunens eiendommer og tjenester, sier Rastad.

Les flere saker i Bergensavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere