NA24.no

Foto: Amesto Group

Slik velger du bort revisoren

Sist oppdatert:
Revisjonsplikten forsvinner.

1. mai 2011 trer revisjonsfritaket for mindre selskaper i kraft. Her er oppskriften for deg som ønsker å benytte deg av fritaket. Amesto AccountHouse opplever stor pågang fra mindre selskaper som er usikre på hvilke rettigheter og plikter de har i forhold til revisjonsfritak.

- For oss er det viktig å gi faktabasert informasjon om hvilke konsekvenser den nye loven har og råd om hvilke handlinger selskapet selv er ansvarlig for å gjøre, sier administrerende direktør i Amesto AccountHouse Arild Spandow.

- Ofte kjenner regnskapsføreren virksomheten best og er tett på den daglige driften. Da vil selskapet kunne spare på å la den samme personen gjøre hele jobben. Dersom revisor kjenner bedriften bedre enn regnskapsføreren bør selskapet fortsatt la revisor gjøre jobben, understreker Spandow.

Slik velger du bort revisor

1.Hva betyr lovendringen for meg?

Dersom du faller inn under gruppen som kan slippe revisjonsplikten kan du kutte kostnaden til revisor. Din regnskapsfører vil fortsette å gjøre den samme jobben, men du er ikke lenger pliktig å sende regnskapet til en revisor som gjennomgår arbeidet en gang til.

2.Kan alle selskaper i Norge med omsetning under fem millioner la være å benytte revisor?

Et aksjeselskap må ha revisor dersom det er morselskap eller overskrider en av disse grensene:

  • Årlige driftsinntekter på 5 millioner kroner.
  • Balansesum på 20 millioner kroner.
  • 10 årsverk.

Flertallet i finanskomiteen innstiller på at aksjeselskap som er morselskap i konsern skal ha revisjonsplikt uavhengig av størrelse. Det vil si at nærmere 17 000 blant de ca. 136 000 aksjeselskapene som oppfyller terskelverdiene for fritak likevel ikke vil kunne velge bort revisjon. Dette medfører isolert sett ikke revisjonsplikt for selskapsregnskap til datterselskap under terskelverdiene, men - som komiteen viser til - kan det ikke utelukkes at revisor vil komme til å måtte hente inn revisjonsbevis for å verifisere enkelte poster i datterselskapenes selskapsregnskap som skal konsolideres inn i konsernregnskapet.

3.Når gjelder det fra?

Stortinget har vedtatt revisjonsfritak under gitte forutsetninger, og endringen gjelder fra 1. mai 2011. Starter du aksjeselskap etter 1. mai 2011 kan du allerede fra starten velge bort revisor. Andre må følge de formelle kravene for å informere eksisterende revisor, samt relevante myndigheter.

4.Hvor mye kan jeg spare på å overlate jobben til en regnskapsfører i stedet for en revisor?

Det vil variere avhengig av oppdragets størrelse. Bedrifter som berøres av de nye revisjonsreglene vil i hovedsak kunne spare fra 15 000 i året.

5.Bør alle som får muligheten benytte seg av revisjonsfritak?

Ofte kjenner regnskapsføreren virksomheten din best og er tett på den daglige driften. Da vil du kunne spare på å la den samme personen gjøre hele jobben. Dersom revisor kjenner din bedrift bedre enn regnskapsføreren bør du fortsatt la revisor gjøre jobben.

6.Hva er forskjellen på en revisor og en regnskapsfører?

En revisor og en regnskapsfører har like høy verdi og har i mange tilfeller lik utdannelse. Forskjellen er at en registrert revisor må ha tre års praksis innen revisjon, mens en regnskapsfører må ha to års praksis innen regnskap og økonomi. Det stiles også krav til en vekttallskombinasjon i regnskapsrelaterte fag for autoriserte regnskapsførere.

7.Må jeg melde fra til noen hvis jeg ikke lenger vil bruke revisor?

Innen utløp av regnskapsåret må generalforsamlingen gi styret fullmakt til fravalg av revisjon. Dette må nedtegnes i generalforsamlingsprotokollen. Hvis du starter et nytt aksjeselskap etter 1. mai 2011 kan du allerede ved opprettelse av selskapet velge bort revisor.

Selskapet skal straks gi melding til Foretaksregisteret dersom styret har truffet beslutning om å benytte generalforsamlingens fullmakt om fravalg av revisjon. Beslutning om å benytte fullmakt får ikke virkning før den er registrert i Foretaksregisteret.

Selskapet må opplyse om regnskapet er utarbeidet eksternt av en autorisert regnskapsfører, samt om regnskapsføreren har bistått ved løpende regnskapsføring.

Man må også gi revisor beskjed, og forholde seg til eventuelle avtaler.

-Dette skal man kunne sende inn fra og med mandag 2. mai, men ennå har ikke Brønnøysundregistrene bestemt seg hvordan dette skal meldes eller hvilken dokumentasjon de skal kreve. Inntil de bestemmer seg – og det vet de ikke når vil skje – er det altså ikke mulig å overholde straks-regelen, eller i det hele tatt å få iverksatt fravalg sier Halvor E. Sigurdsen,Advokat i NHO til NA24.

8.Vil useriøse bedrifter får større spillerom om revisjonsplikten forsvinner?

De fleste selskapene som blir berørt av regelendringen har allerede en autorisert regnskapsfører i dag. Regnskapsførere har samme standarder og krav mht lover og regler som revisorer.

9.Er det større risiko for å få bokettersyn dersom jeg benytter meg av revisjonsfritaket?

Norske skattemyndigheter har tidligere uttalt at de vil følge nøyere med på selskaper som velger å ikke benytte autoriserte fagfolk til regnskapet. Dette gjelder først og fremst de som velger å gjøre jobben på egenhånd, ikke de som benytter seg av en autorisert regnskapsfører.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere