Slik vil de fylle statskassen

Frp og Høyre får ikke flertall for å selge statlige aksjeposter.

10.04.07 09:00

- Vi kommer til å fremme et konkret forslag om at staten selger seg ned til 34 prosent i Statoil og Hydro. Da har man negativ kontroll, og således har man god kontroll med selskapenes aktivitet i Norge, sier Frps næringspolitiske talsmann, Øyvind Korsberg, til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdag 17. april behandler Stortinget regjeringens eierskapsmelding, som ble lagt frem før jul. Da kommer Fremskrittspartiet til å forslå betydelig nedsalg av statlige aksjer. Partiet vil selge statsaksjer i Statoil, Hydro, Telenor, Yara, Kongsberg-gruppen, Statkraft og en rekke andre selskaper, men står ikke alene i dette synet.

Vil selge i statsgigantene
Også Høyre vil at staten skal reduseres sitt eierskap i en rekke helt eller delvis statlig eide selskaper. Mens Frp vil at den statlige eierandelen i blant andre Statoil, Hydro og Telenor skal ned til 34 prosent, mener Høyre bør holde på 51 prosent av aksjene i de StatoilHydro og Telenor.

- De forslagene ligger helt konkret fra vår side i forbindelse innstillingen til eierskapsmeldingen. De blir ikke vedtatt, men ville tigg regjeringen et langsiktig mandat til å selge statlige aksjer, sier Høyres Torbjørn Hansen til NA24.

Foto: Høyre.no

Uansett om staten skulle solgt seg ned til 34 eller 51 prosent av aksjekapitalen i Statoil og Telenor, så ville det betydd enorme summer inn i statskassen. Bare et nedsalg av 20 prosent av aksjene i Statoil, ville med dagens aksjekurs betydd rundt 70 milliarder kroner inn i statskassen. Staten eier i dag 70,9 prosent av aksjene i oljegiganten. Et nedsalg av Telenor-aksjer ville betydd inntekter på rundt 4,7 milliarder kroner.

Milliardkraft
I motsetning til Høyre, ønsker Frp også et nedsalg i kraftgiganten Statkraft. Selv om det er urealistisk med dagens politiske situasjon, ville et salg av for eksempel 50 prosent av aksjene gitt titalls milliarder kroner i statskassen.

Nærings- og handelsdepartementet fikk våren 2006 gjennomført en verdivurdering av selskapet, som verdsatte det til mellom 129 og 157 milliarder kroner. Pengene fra det statlige nedsalget vil Frp bruke i et statlig fond for infrastrukturprosjekter.

- Vi fremmer forslag om flere fond. Det største er på 300 milliarder kroner, og skal gå til infrastruktur. 70 prosent til vei, 20 prosent til bane og 10 prosent til bredbåndssatsing i hele Norge, sier Korsberg.

Får ikke gjennomslag
Men verken han eller Hansen tror på gjennomslag i Stortinget i neste uke. Regjeringen vil kjøpe seg opp i det nyfusjonerte selskapet Statoil Hydro, og beholde eierandelene i de øvrige selskapene.

- Vi kjenner realitetene i Stortinget, der man har en flertallsregjering som er låst fast, men for oss er det viktig og synliggjøre hva vi mener i eierskapspolitikken. Jeg ser ikke bort i fra at forslaget vi fremmer kan bli en realitet om noen år, sier Frp-representanten.

- Regjeringens politikk er fastlåst, og det er uheldig og unødvendig i forhold til de selskapene staten har eierandeler i, sier Hansen, som mener Jens Stoltenbergs første regjering hadde en mer fornuftig næringspolitikk, da de børsnoterte Statoil og Telenor i 2000/2001.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag