*Nettavisen* Økonomi.

Slik vil en storstreik ramme deg

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

I kveld går lønnsoppgjøret i offentlig sektor inn i sluttfasen.

26.05.10 12:13

Dersom partene ikke kommer til enighet i løpet av onsdagen, kan det være duket for storstreik i stat og kommune for nærmere 30.000 arbeidstakere fra torsdag morgen.

148 skoler rammes

Blant medlemmene i LO Stat, YS Stat og Unio som nå forbereder seg på streik er det både førskolelærere, lærere, sykepleiere, politi og fysioterapeuter.

Dette gjør at flere skoler og barnehager kan bli stengt fra i morgen av.

Totalt vil en streik ramme 124 barnehager, 124 grunnskoler og 24 videregående skoler. Det viser en oversikt fra Unio.

43 sykehjem rundt om i landet blir også rammet. I KS gjelder streikevarselet også hjemmesykepleie, ergo- og fysioterapitilbud og kommunal administrasjon, men uttaket tar hensyn til liv og helse.

I tariffområdet Spekter kan om lag 950 Unio-medlemmer bli tatt ut i streik neste uke. Dette gjelder helseforetakene Universitetssykehuset i Nord-Norge, Nordlandssykehuset, St. Olavs Hospital, Helse Bergen, Helse Stavanger, Sørlandet sykehus, Oslo Universitetssykehus, Akershus Universitetssykehus og Sykehuset Østfold. Her har Unio valgt å skjerme områdene øyeblikkelig hjelp, syke barn, kreftpasienter og psykiatrien.

Byer som Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim vil i hovedsak rammes hardest i første omgang. (Klikk på lenkene for å se hvilke virksomheter som berøres ved en streik).

Mindre politi i gatene

Andre streikeuttak som vil forandre hverdagen til folk inkluderer politietaten. En streik vil ramme blant andre Oslo, Hordaland og Rogaland politidistrikt. Færre patruljerende politifolk i gatene er en konsekvens av at 811 streikende politifolk.

Innsatte ved Bjørgvin fengsel i Bergen blir også satt fri dersom de ansatte går ut i streik torsdag. Det skjer fordi fengselsbetjenter for første gang kan bli tatt ut i streik.

Blir det streik bør du forberede deg på at skattepengene kan bli forsinket. Skatteetaten blir hardt rammet ved en eventuell streik, med over 1500 arbeidstakere fra LO Stat og YS Stat.

Les også: Nord-Norge ut av værkartet

Samholdet kan sprekke

Jens Stoltenberg får det tøft hvis arbeidstakernes organisasjoner i offentlig sektor står sammen i storstreik. Men vil de gjøre det?

Hvis de ulike hovedsammenslutningene på arbeidstakersiden står sammen, kan det bli vanskelig for statsminister Jens Stoltenberg (Ap) å holde lommeboka igjen. Blir det splittelse, er det straks lettere å være gjerrig.

De største forventningene for arbeidstakerne gjennom dette lønnsoppgjøret har vært knyttet til likelønnsspørsmålet. Kravet er at staten må legge friske penger, opp mot tre milliarder kroner, på bordet i en likelønnspott, i tillegg til de strenge rammene fra frontfagoppgjøret. Her gikk den konkurranseutsatte industrien i front og la rammen for årets oppgjør på om lag tre prosent.

Det avgjørende i forhold til å presse regjeringen på friske penger, som også er antydet i Soria Moria 2, er at man klarer å holde sammen på arbeidstakersiden.

Samhold

Stoltenberg kan muligens tåle at sykepleierne i Unio eller andre enkeltgrupper streiker, men hvis LO-familien også slår på stortromma, kan det være nok til å presse regjeringen på banen.

Helt siden 2004 har LO Stat, YS Stat og Unio Stat formelt holdt sammen under lønnsoppgjørene. Den gangen fant de sammen i det som vel for fagbevegelsen må kunne kalles nødens stund under moderniseringsminister Morten Meyer (H).

Det var ikke for gitt at LO, YS og Unio skulle kunne holde sammen, med så mange ulike interesser blant medlemmene.

Skjær i sjøen

De lykkes med å holde Meyer fra livet den gangen, og gjennom årene med rødgrønn regjering har samarbeidet fortsatt, blant annet under pensjonsstriden i fjor vår. Det har vært en rekke skjær i sjøen, men neppe så store som likelønnsspørsmålet under årets lønnsoppgjør. Både på definisjon, forventninger og innretning er ståstedene forskjellige.

Det er etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) erfarer en behersket optimisme som rår, både når det gjelder det mangeårige samholdet og troen på en lykkelig løsning som alle arbeidstakergruppene i offentlig sektor kan leve med. Noen vil være fornøyd med rammene fra frontfagene pluss noen symboltiltak, mens andre vil være svært skuffet over et resultat som ikke gir mer likelønn.

Vil samholdet bestå denne store prøven?

Det første streikeuttaket gjelder 17.000 arbeidstakere i kommunene:

 • LO-kommune: 9902 medlemmer
 • Unio: Ca. 6000 medlemmer
 • YS Kommune: 827 medlemmer
 • Akademikerne: Ca. 300 medlemmer

Fra staten vil det gjelde rundt 8800 arbeidstakere:

 • LO-Stat: 3800 medlemmer
 • Unio: Ca. 2500 medlemmer
 • YS Stat: Ca. 1800 medlemmer
 • Akademikerne: 722 medlemmer

Oslo kommune rundt 2500 arbeidstakere:

 • Fagforbundet: 1700 medlemmer
 • Unio: 539 medlemmer
 • YS Kommune Oslo: 64 medlemmer
 • Akademikerne Oslo: Ca. 180 medlemmer

Sjekk hvilke virksomheter som rammes i Oslo.

Spekter-området:

 • Unio: Ca. 950 medlemmer i ulike helseforetak

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.