*Nettavisen* Økonomi.

Slik vil han gjøre Norge sunnere

- Vi jobber med Bocuse D’Or. Skal du spør noen i verden hva du skal erstatte salt med, fins det jo ingen bedre enn en landslagskokk, sier Ole Robert Reitan. Foto: Foto: Tommy H. S. Brakstad (Nettavisen)

- De med høy inntekt har bra kosthold, mens de med lav inntekt har dårlig kosthold.

05.06.14 21:12

En av de største utfordringene verden står overfor, er hvordan man skal løse helseproblemer relatert til matproduksjon.

Rema-sjef Ole Robert Reitan har satt seg som mål å gjøre sitt til at man løser dette problemet.

- Norge har mange kunnskapsbaserte bedrifter som har kommet veldig langt innen området. Så Norge kan gjøre en forskjell. Glem heller ikke at vi har plass rundt bordet der de store gutta leker, sier Reitan til Nettavisen.

Det er i forbindelse med «Det store intervjuet» som kommer på Nettavisen til helgen, at Reitan forteller hvordan han og Rema vil bidra.

Han sikter til World Economic Forum i Davos, hvor de rike og mektige i verden møtes årlig, for å løse ulike verdensproblemer.

- Vi er med i World Economic Forum, der alle matprodusentene og mat-distributører sitter sammen. Der suger jeg inn kunnskap, samt at jeg har min taletid, hvor jeg forteller om hva vi har lykkes med, sier Reitan.

Et av hovedtiltakene Rema har satt i gang, er middagen til 100-lappen.

- Middagen til under 100-lappen. Det er vidundermedisin, spør du meg. Det er helt råvarebasert og man lærer nye matretter, som gir mer variasjon i kostholdet, sier Reitan.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ole Robert Reitan, Magnus Reitan og Odd Reitan skal gjøre nordmenn sunne. Foto: Foto: Ned Alley (NTB Scanpix)

Fattige spiser dårlig mat
Problemet er ikke bare at man spiser feil mat, men også for mye mat, ifølge Rema-sjefen.

- Et av problemene er at de med høy inntekt har godt kosthold, mens de med lav inntekt har dårlig kosthold. De fleste har råd til en middag for fire til hundre kroner, sier Reitan.

Matavfall er også et stort problem.

- Mange av oss er redd for å lage for lite mat, så vi ender opp med å hive mye mat. Middagen til 100 kroner for fire, hjelper også her, fortsetter han.

«Vi har redusert saltinnholdet i våre produkter med 30 prosent, og siden har vi ikke vunnet en eneste smakstest.»

For mye salt i maten er et stort problem, særlig i Norge. En av hovedutfordringene er å få ned saltinnholdet uten å ødelegge smaksopplevelsen.

- Som sjefen i Nortura sa i møtet vi hadde i går nede på Helsedepartementet: «Vi har redusert saltinnholdet i våre produkter med 30 prosent, og siden har vi ikke vunnet en eneste smakstest», humrer Reitan.

- Det er jo litt sannhet i det. Vi må bruke litt tid på å venne oss til det. Vi har jo i generasjoner saltet ned mat som konserverings-metode, sier Reitan.

Bocuse d'Or
Nordmenn spiser dobbelt så mye salt enn vi burde gjøre, ifølge Rema-sjefen.

Vårt dagsbehov er 5 gram, mens vi i Norge spiser 10 gram. Norge har sluttet seg til WHOs målsetting om å redusere for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer som kreft, kols, diabetes og hjertekarsykdommer med 25 prosent innen 2025.

- Saltinnholdet er heldigvis på vei ned. Det handler om vilje, kunnskap og gjennomføringskraft, sier Reitan.

- Vil dere gi penger til forskning på dette området?

- Det vi har gjort så langt er at vi jobber med produktutvikling sammen med fagfolk på ulike bedrifter, for å utvikle kunnskap, sier Reitan.

- Derfor jobber vi med Bocuse D’Or. Skal du spør noen i verden hva du skal erstatte salt med, fins det jo ingen bedre enn en landslagskokk, fortsetter han.

- Vi skal redusere saltinnholdet i alle våre matprodukter med 30 prosent innen 2016, sier Reitan.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.