Slik vil han kuppe familieselskapet

Kampen om arvesølvet Frank Mohn pågår mellom arving Frederik Wilhelm Mohn og arving Trond Mohn.

Kampen om arvesølvet Frank Mohn pågår mellom arving Frederik Wilhelm Mohn og arving Trond Mohn. Foto: Magne Turøy

Kampen mellom far og sønn Mohn er langtfra over.

Den mest offentlige skittentøyvasken som har skjedd i norsk næringsliv på lang tid er ikke over.

Da det ble kjent at Trond og Marit Mohn selger familiebedriften Frank Mohn til svenske Alfa Laval for 13 milliarder kroner så tredjegenerasjon i familien rødt.

Frederik Mohn langet i harde ordelag ut mot faren, påberopte seg forkjøpsrett og varslet rettslig etterspill.

Ettersom Konkurransetilsynet må godkjenne svenskesalget har Frederik Mohn noen uker på å stokke kortene.

To trappetrinn
Etter hva Nettavisen NA24 erfarer arbeider Frederiks finansielle rådgivere i Swedbank nå med å finne investorer som vil være med på å komme med et nytt bud på selskapet.

Frederik Mohn har også hyret inn juridisk ekspertise hos advokatkontoret Wikborg & Rein.

Til sammen gjør dette at Frederik nå har to reelle muligheter, hver for seg eller i kombinasjon.

Den første er å gå til namsretten for å begjære salget stoppet, dette er noe hans juridiske rådgivere jobber med.

Den andre er å fremsette et konkurrerende bud, likt, eller høyere enn 13 milliarder. Styret er pliktig til å vurdere et slikt bud og styremedlemmene vil kunne bli stilt personlig ansvarlig hvis de ikke gjør de.

- Verdt milliarder mer
Selv om selskapet selges for svimlende 13 milliarder kroner er det heller ikke en skyhøy prising, for det som er et av landets største industrieventyr.

Kilder Nettavisen NA24 har snakket med signaliserer at man ikke kan utelukke at det vil komme et bud fra Frederik Mohn på opp mot 16 milliarder kroner.

Også markedet mener at prisen er god, for Alfa Laval.

Da nyheten ble kjent mandag morgen hoppet verdien på det svenske selskapet umiddelbart med fire milliarder svenske kroner.

Den røde ringen markerer det kraftige hoppet som skjedde med aksjekursen til Alfa Laval etter at kjøpet ble annonsert. Fredag var kursen på 177 svenske kroner, mens den mandag morgen bykset til 186,4 svenske kroner. Foto: Euroinvestor

Etter at bråket mellom far og sønn Mohn ble kjent falt aksjekursen litt tilbake, men samtidig holdes den godt over det nivået den befant seg på i forrige uke.

Torsdag ettermiddag er det svenske selskapet verdt 2,5 milliarder svenske kroner mer enn hva det var før det annonserte salget. Til sammenligning har det svenske markedet svekket seg i samme periode.

Nettavisen NA24 snakket mandag med Trond Mohn om konflikten:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=UNywCvD5YvJN-w02Li4A5RveHq1X0Aqk9a0dJX_7H_weFm92GA0spRI3ddLTJxUwppGUnP5XQgEqi4-Be3ihmK50Wo0ladoxKiwqLPMwCCmtYrXpST92StNnHmvDQdAWTtOqTJM_4c0&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag