*Nettavisen* Økonomi.

Slik vil nye Filipstad se ut

Foto: (Diiz for Oslo kommune)

Plan- og bygningsetaten satser på mye sollys i den nye bydelen.

16.06.13 14:55

Som en del av Fjordbyen i Oslo skal Filipstad utbygges. Det skal bli en ny by i byen. Her skal folk kunne bo, jobbe og kose seg.

- Filipstad er det nest største området som skal bygges ut i Fjordbyen. Her blir det cirka 3600 nye boliger og 8000 nye arbeidsplasser. Reguleringsforslaget er nå sendt til politisk behandling, sier Bård Folke Fredriksen, byråd for byutvikling, til Nettavisen NA24.

Til nå har det kommet opp to alternativer til hvordan Filipstad skal se ut. Plan- og bygningsetaten la tirsdag fram sin anbefaling av alternativ 1.

- Det vi synes er viktig med alternativ 1 er at det er lavere byggehøyder. Det betyr mer sol og lys ned på utearealene som hører til boligene, sier Stein Kolstø, enhetsdirektør og sjefarkitekt for Fjordbyen-Bjørvika, til Nettavisen NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Diiz for Oslo kommune)

- Høyhuset passer ikke inn
Det er mange forskjeller på alternativ 1 og 2, for eksempel forplikter alternativ 1 seg til høyere kvalitet på materialbruk i parker og plasser.

En annen forskjell er høyhuset, som man kan se midt på bildet til alternativ 2. Dette bygget vil bli på 33 etasjer, nærmere 130 meter høyt, og skal være en landemerke i innseilingen til Oslo.

Plan- og bygningsetaten ønsker ikke at dette hotellet skal bygges.

- Vi mener høyhuset ikke passer inn av hensyn til landskapet og bytypen på Bygdøy, i tillegg til at bygget ligger såpass nær fjorden. Vi ser også problemer med lokalklimaet, da det høye bygget vil føre til mer vind i parken, sier Kolstø.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Diiz for Oslo kommune)

Alternativ 2 er det grunneierne Oslo Havn KF og Rom Eiendom AS som ønsker å gjennomføre. På illustrasjonene ovenfor kan man se flere forskjeller i de to alternativene.

Blant disse er som nevnt høybygget, høyder på byggene, rekkefølge i gjennomføringen, kvalitet i materialbruk i parker og på plasser, størrelse og antall leiligheter, antall parkeringsplasser og størrelse på bryggen hvor cruiseskipene skal ta plass.

- Kan koste flere titalls milliarder
Siden reguleringsforslaget ble sendt inn på tirsdag er det vanskelig å si noe om når utbyggingene av Filipstad kommer i gang. Plan- og bygningsetaten regner med at oppstart av utbyggingene vil være cirka 2014-2015, men det vil ta lang tid.

- I likhet med Bjørvika vil det ta flere år før den nye bydelen blir helt ferdig. Men det første kvartalet som vil bli utbygget, naboområdet til Aker Brygge/Tjuvholmen, ønsker grunneierne å starte utbygging av så fort som mulig, sier Bård Folke Fredriksen.

De regner med at alle utbyggingene av Filipstad vil være ferdig først i 2030. Stein Kolstø tror derimot at de vil være ferdig tidligere.

- Det er stor interesse for å komme i gang, men det tar fort et år eller to. Det er en langsiktig affære å bygge ut Filipstad, men jeg tror vi kan være ferdige om 10-15 år, sier Kolstø.

Bygningsarealet er satt mellom 441.000 kvadratmeter og 470.000 kvadratmeter. Når så mye bruksareal skal bygges om, er det klart at det fører med seg store kostnader. Vi snakker her om flere milliarder kroner.

- Ingen vil få vite det eksakte tallet, siden det bygges ut hele tiden. Men Tjuvholmen koster cirka åtte milliarder å bygge ut. Filipstad er tre ganger så stort og vil nok komme på tre ganger så mye, så rundt 25-30 milliarder. Dette er ikke sikre tall, sier Kolstø.

Som Kolstø påpeker er ikke dette sikre tall men hva han kan tenke seg at utbyggingene vil koste til sammen, basert på hva Tjuvholmen koster.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.