NA24.no

Slik vil Spetalen få fart på Norge

- Jeg tror hovedgrunnen til den grovt urettferdige beregningen av formueskatten ligger i de gamle maktsenterene og påvirkningen fra bakspillerne til politikeradelen i Høyre og Arbeiderpartiet, sier Øystein Stray Spetalen.
- Jeg tror hovedgrunnen til den grovt urettferdige beregningen av formueskatten ligger i de gamle maktsenterene og påvirkningen fra bakspillerne til politikeradelen i Høyre og Arbeiderpartiet, sier Øystein Stray Spetalen. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Man må gjennomføre en kraftig rasjonalisering og effektivisering av offentlig sektor.

Investor Øystein Stray Spetalen er lite imponert over den blåblå regjeringen til Erna Solberg så langt, som han mener har gjort for lite for å stimulere norsk næringsliv.

Tidligere mandag gikk Øystein Stray Spetalen løs på regjeringens planer om å selge blant annet Flytoget, som han mener er meningsløst.

Også Solberg-regjeringens mangel på handlekraft i formuesskattspørsmålet, irriterer investoren.

Seks dager før valget i 2013 gikk Spetalen nettopp ut mot den da sittende rødegrønne regjeringen og kritiserte dem for å holde i live formduesskatten, som Spetalen mener dreper investeringsviljen blant norske investorer.

LES HER: - Jens Stoltenberg har en skjult formue på 45 millioner

Både Høyre og Frp gikk til valg på at formuesskatten skulle kraftig reduseres. Høyre sa blant annet at de ønsker å høyne bunnfradraget til mellom 20 og 25 millioner kroner og redusere satsen til 0,5 prosent.

Fakta: Spetalen-debatter i Nettavisen:

Klikk for å åpne faktaboksen

Fasiten er at bunnfradraget er økt til 1,2 millioner kroner fra 870.000 og skattesatsen er redusert fra 1,1 prosent til 0,8 prosent.

Spekulasjonskapital
- Har Erna og Siv svart til forventningene når det gjelder denne skatten?

- Jeg forstår fortsatt ikke hvorfor kapital som er investert i næringsvirksomhet som sysselsetter 1.000.000 nordmenn, og kapital som investeres i aktiva for å skape vekst i Norge, skal beskattes annerledes enn spekulasjonskapital i fast eiendom. Eiendomsbaronene er fortsatt tilnærmet fritatt formuesskatt, sier Spetalen.

Investoren trekker frem at urettferdigheten er like stor når det gjelder private kapitalinnskudd i bank, aksjer og obligasjoner for å sikre alderdom. Denne sparekapitalen har full formuesskatt, mens personer med store statlige og private pensjonsavtaler, alle slipper formuesskatt.

(Saken fortsetter under bildet)

Øystein Stray Spetalenn er skuffet over statsminister Erna Solberg og hennes mangel på handlekraft med å få fjernet formuesskatten.


Politikeradelen
- Jeg tror hovedgrunnen til den grovt urettferdige beregningen av formueskatten ligger i de gamle maktsenterene og påvirkningen fra bakspillerne til politikeradelen i Høyre og Arbeiderpartiet, sier Spetalen.

- Partiadelen og støttespillerne i disse partiene har hovedsakelig all sin formue plassert i eiendom, eller i store fremtidige pensjonsutbetalinger, som de selv har forhandlet frem gjennom posisjoner de har hatt i det private næringslivet eller innen offentlig forvaltning, fortsetter han.

Spetalen mener også at dette er en av hovedforutsetningene til å få fart på den ikke-oljerelaterte delen av norsk næringsliv, etter at oljeprisen har falt kraftig det siste halve året.

Massive skattelettelser
- For å få fart på investeringer utenfor oljenæringen må regjeringen verdsette verdien av kapital som tar risiko. Lik ligningsmessig verdsettelse av aksjer, spekulativ eiendom og pensjoner i beregningen av formueskatt vil vise at regjeringen mener alvor, sier Spetalen.

- I tillegg må man gjennomføre en kraftig rasjonalisering og effektivisering av offentlig sektor slik at det kan gjennomføres massiv skatte og avgiftslette for å få ned kostnadene til næringslivet og slik at Norge kan være internasjonalt konkurransedyktig på lønninger, fortsetter investoren.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere