NA24.no

Slipp bøkene fri!

Sist oppdatert:
Boksalget går som aldri før etter oppmyking av bransjereglene.

(NA24-KOMMENTAR): Nylig meldte De norske Bokklubbene om kraftig vekst i boksalget over nett. I år vil salget trolig nå 300 millioner kroner, en økning på nær 25 prosent. Det ventes videre vekst neste år.

Og det er ikke bare bestselgerne som går unna. I 2007 vil over 60.000 ulike titler bli solgt via Bokklubbens to nettbokhandler, Bokkilden.no og Bokklubben.no.

Tidligere i høst kunne Klassekampen melde om en vekst i boksalget over disk på 23 prosent så langt i år. – Kanskje det beste bokåret noen gang, lyder rapporten fra Forleggerforeningen.

Spådde elendighet
De positive tonene nå står i markant kontrast til bransjens spådommer da det i 2005 ble gjennomført en forsiktig oppmyking av bokbransjens rigide regelverk, blant annet når det gjelder priser.

Aschehoug-sjef William Nygaard beskyldte den gang statsråd Morten A. Meyer for en «systematisk og lynrask nedmontering av det allmenne bokmarkedet i Norge». Nygaard lot det hagle mot statsråden, som ifølge forlagssjefen var både uvitende, innsiktsløs, halsløs, en løshund og til sist, selve dødsstøtet: «markedsfundamentalist».

All denne gallen veltet ut av Nygaard fordi Meyer gikk inn for en moderat oppmyking av bokbransjens regelverk. Blant annet ble bokklubbenes enerett til å rabattere nye bøker opphevet, og perioden med fastpris på nye bøker ble innskrenket. Men fortsatt gjenstår flere reguleringer.

For dem av oss som ikke tjener til maten i bokbransjen, er det ikke overraskende at deregulering virker stimulerende. Det er like lite overraskende at bransjens etablerte mellommenn viser endringsvegring. Det har vi sett et utall eksempler på, enten det dreier seg om forlag, plateselskaper eller aksjemeglere. Laugene har alltid vernet om sitt.

Burde fjerne resten
Konkurransehemmende reguleringer bør bare brukes hvis det finnes tungtveiende grunner. Det gjør det ikke i her.

Neste skritt burde være å fjerne alle reguleringer av priser og rabatter i bokbransjen. Det ville utvilsomt bidra til hardere konkurranse og salg av flere og billigere bøker, ikke minst via internett, til stor glede for de av oss som er mer opptatt av bøker enn av forleggere og bokhandlere.

Om denne regjeringen, med sin lunkne holdning til konkurransepolitikk, orker å bli skjelt ut av pompøse bokfolk – det er en annen sak. Men dagens bokpolitikk er foreldet, og tjener bare interessene til de etablerte aktørene.

Surpompen William Nygaard ville sikkert mislike en slik utvikling. Men neste gang han roper «ulv» vil nok folk huske at han har gjort det samme før. Det kom ingen ulv.

Are Slettan er tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Lær av Terra-fiaskoen
En gjeng tapere
En bankboble sprekker
Kommunal finansfiasko
Der ble Kina fattig igjen

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere