NA24.no

Sliter med å få jobb etter seks års utdanning

Siana Nikolova fra Bulgaria har mastergrad i turisme, men sliter i det norske arbeidsmarkedet. Hun jobber som regjører, men drømmer fortsatt om å bruke kompetansen sin.
Siana Nikolova fra Bulgaria har mastergrad i turisme, men sliter i det norske arbeidsmarkedet. Hun jobber som regjører, men drømmer fortsatt om å bruke kompetansen sin. Foto: Torgrim Rath Olsen (ijobb.no)
Hun har en kompetanse som er etterspurt, men etter over 40 søknader og like mange avslag, vasker Siana fortsatt kontorer i Tromsø.

Hun kjører rundt mellom kontorene i sentrum med vaskesakene sine, og har knapt tid til å stoppe for snakke. Jobben skal gjøres ordentlig, for Siana Nikolova (32) er oppdratt til at det ikke finnes gode og dårlig jobber - så lenge det er ærlig arbeid, skriver ijobb.no.

- Jobben er fin, det er flinke folk i ledelsen og et godt arbeidsmiljø. Ledelsen stoler på meg, og det betyr mye at jeg har deres tillit, sier hun.

Mastergrad

Håpet var å finne en jobb som var relevant for utdanningen, og med en mastergrad i hotell- og restaurantadministrasjon fra Universitetet i Varna, har hun etterspurt kompetanse.

- Jeg har gått rundt på alle hotellene, restaurantene og på barene og levert åpne søknader. Jeg har lagt inn CV på nett og finkjemmet alle annonser, sier hun.

Da hun endelig fikk napp på en relevant jobb, ble hun innstilt som nummer to. Årsaken var at den andre kandidaten snakket bedre norsk.

- Jeg er med i en bulgrask studiegruppe og øver mye på norsken. Jeg kan mye, men bruker ikke språket nok i jobben, sier hun.

Ikke alene

Forskning viser at hun ikke er alene om å slite i det norske arbeidsmarkedet. 34 prosent av innvandrerne fra EU-land er overkvalifisert for jobben de gjør i Norge.

Analyser fra SSB viser at 75 prosent av disse fortsatt er overkvalifisert etter fem år i landet.

- Jeg tror kanskje at mange gir opp. De får seg en jobb, ser at de tjener mer enn de ville gjort hjemme, og slår seg til ro med det. De får kanskje aldri brukt kompetansen sin, sier Nikolova.

Mister ungdommen

Hun er opptatt av å få frem at hun ikke klager. For unge bulgarere er en hvilken som helst jobb i Norge å foretrekke, fremfor å bli hjemme.

- Alle med utdannelse flytter fra Bulgaria. Lønna og arbeidsvilkårene er dårlige, og når man har betalt regningene sitter man igjen med ingenting. Landet er i ferd med å miste ungdommen, og det er synd, sier hun.

Selv har hun ikke gitt opp jobbjakten i Norge. Målet er fortsatt å bli flytende i norsk, og å få en jobb i turistnæringa.

- Jeg har jo ikke studert i seks år for å bli rengjører. Det er ikke noe galt med jobben, men jeg drømmer fortsatt om å gjøre det jeg vil. Familien min har alltid drevet med turisme i hjemme i Bulgaria, og det er det jeg kan, sier hun.

Navnet avgjør

Problemene Nikolova opplever, kan underbygges av forskning. I 2012 sendte Arnfinn Midtbøen og Jon Rogstad ut 900 søknader på stillinger i Norge, der de paret opp søkere med norsk og pakistansk navn.

- De hadde nøyaktig samme alder, kjønn, utdanning og erfaring. På den måten kunne vi isolere effekten av bare navnet, forklarer Midtbøen, som nå jobber ved Institutt for samfunnsforskning.

Funnene de gjorde var overraskende. Pakistansk navn ga generelt 25 prosent dårligere sjanse for å bli innkalt til intervju, mot norske navn. I høyere stillinger innfor økonomifaget steg denne prosenten til 68.

- Det er ikke uvanlig at det er usikkerhet knyttet til språkbeherskelse og kvalitet på utdanningen, men andregenerasjons pakistanere, som var utgangspunktet for vår forskning, kan ikke på noen måte antas å snakke dårlig norsk, sier Midtbøen.

Stereotypier

Undersøkelsene som Midtbøen senere tok doktorgrad på, underbygger altså at stereotypiene er både utbredt og aktive i norsk arbeidsliv. En serie med intervjuer som duoen gjorde med arbeidsgivere, støtter også denne konklusjonen.

- Utenlandske navn assosieres med dårlig språk og utdannelse tatt i utlandet. Det som er interessant, er at det samme ble forsøkt i Sverige, men der fant man ingen forskjeller med utgangspunkt i navnet, sier han.

Les flere saker fra ijobb.no

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere