I samarbeid med Skattbetalerforeningen skal Nettavisen nominere de fem verste tilfellene av offentlig pengebruk til Sløseriprisen 2018.

Sakene blir presentert over de kommende ukene, og deretter vil leserne få kåre vinneren.

Juryen er bredt sammensatt av både representanter fra tankesmier på høyre- og venstresiden av norsk politikk, sammen med Nettavisen og skattebetalerforeningen.

Fjorårets vinner av den gjeve prisen var NAV: Selv om kriminelle var på rømmen, fikk de penger fra NAV.

Dreven jury

  • Gunnar Stavrum, sjefredaktør Nettavisen
  • Hallgeir Kvadsheim, ekspert på privatøkonomi (Luksusfellen)
  • Karine Ugland Virik, administrerende direktør i Skattebetalerforeningen
  • Mathilde Fasting, prosjektleder i tankesmien Civita
  • Sigrun Aasland, fagsjef i tankesmien Agenda

I tett løp fremover vil Nettavisen i samarbeid med Skattebetalerforeningen avsløre de fem toppkandidatene til Sløseriprisen 2018.

Det er leserne som avgjør hvilken kandidat som vinner sløseriprisen.

– Dessverre mange kandidater

Sjefen i Skattebetalernes forening møter kåringen med glede, men gleden kommer med et tungt sukk.

– Det er dessverre mange kandidater til Sløseriprisen - også i år. Det er selvsagt bra for prisens del at vi mottar gode tips om prosjekter og pengebruk som i mange tilfeller er svært kritikkverdig, sier Karine Ugland Virik til Nettavisen Økonomi.

Hun legger ikke skjul på at det må være en av de få juryene i Norge som helst skulle sett de hadde færre kandidater.

– Sløseriprisen burde ideelt sett hatt færrest mulig kandidater. Forhåpentligvis bidrar Sløseriprisen til at vår felles formue forvaltes bedre og klokere i årene fremover, sier hun.

Stavrum: – Alle roper mer

Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, mener vi lever i en offentlighet hvor alle roper etter mer penger fra staten. Det gjør det viktig med motstemmer, som tar til ordet for nøktern pengebruk.

– Nesten halvparten av landets ressurser brukes i offentlig sektor. Skal vi fortsatt ha en stor offentlig sektor, må pengebruken være nøktern, effektiv og edruelig, sier han.

Men han understreker at sløseriprisen ikke er noe politisk prosjekt.

– Sløseriprisen tar ikke stilling til hvor mye penger det offentlige skal bruke. Men den slår ned på politikere og byråkrater som sløser bort fellesskapets midler ved dårlig kontroll eller bevisst unødig pengebruk, sier Stavrum.