Gå til sidens hovedinnhold

Sløseriprisen: Sølte bort 220 millioner på skrinlagt røntgensystem

I fire år strevde Helse Sør-Øst med å innføre et røntgensystem som gjorde legene livredde. Nå er det begravd for godt.

Etter å ha svidd av 220 millioner kroner av prestisjeprosjektet som skulle sørge for et bedre røntgensystem på Helse Sør-Øst, ga de til slutt opp etter årevis med forsinkelser.

– Dette er mye penger og et slikt tap er sterkt beklagelig. Men ut fra en helhetsvurdering er det likevel riktig å avlyse videre innføring av denne radiologi-løsningen sa konserndirektør i helseforetaket, Atle Brynestad da avlysningen var et faktum i april 2018.

Les også: Sløseriprisen 2018: Hvem vil stikke av med årets pris?

I anledning Nettavisen og Skattebetalerforeningens kåring av sløseriprisen for 2018, har vi fulgt opp saken som vant prisen for to år siden.

I 2017 kåret Nettavisens lesere Helse Sør-Øst til heldige vinnere av den gjeve sløseriprisen 2016. Helseforetaket nektet å motta prisen.

Grunnen til tildelingen var at foretaket inngikk en avtale om å betale en halv milliard kroner for et røntgensystem som var forsinket med tre år.

Les også

Røntgensystem til en halv milliard gjør legene livredde

Kåringen ble gjort av 15.000 lesere, og Helse Sør-Øst vant soleklart med 29 prosent av stemmene.

– Det er en verdig og viktig vinner av sløseriprisen. Det var mange gode kandidater, men helse er noe alle har et forhold til. Dette er noe folk naturlig nok er opptatt av, sa Karine Ugland Virik som er adm. dir. i Skattebetalerforeningen.

Bare blitt verre

Siden kåringen har problemene bare ballet på seg ytterligere for helseforetaket, og til slutt måtte de kaste inn håndkleet.

Etter Helse Sør-Øst havnet i sløseriprisens søkelys, kom Riksrevisjonen med en rapport for noen måneder siden. Den viser viser at Helse Sør-Øst har brukt over 6,2 milliarder IT-kroner uten noen effekt.

Les også: NAV slår til med jernhånd: Krever én milliard tilbake

– Programmet var stipulert til å koste 5,5 milliarder kroner, men man kan ennå ikke se noen dokumenterte effekter. Det inneholder mange forsinkelser, overskridelser og feilinvesteringer sa riksrevisor Per-Kristian Foss til NTB.

Investeringen som vant sløseriprisen ble trukket spesielt frem av Riksrevisjonen.

Burde vært informert

Foss mener Stortinget burde vært informert løpende om problemene med digital fornying, som nå har blitt 700 millioner kroner dyrere enn planlagt.

Programmet skulle vært avsluttet i 2017, men det er fortsatt uklart når fornyelsesprogrammet kan avsluttes og hvor store totalkostnadene blir. Det er foreløpig bokført tap på hele 270 millioner kroner, går det fram Riksrevisjonens rapport om forvaltningen av statlige selskaper.

– Prosjektledelsen har vært uklar og konsulentbruken har vært omfattende. Man har vært upresis om hva man etterspør. Det har gjort oppdraget til en løpende prosess der ting kommer til underveis og blir styrt av leverandøren, sa Foss da Riksrevisjonen la fram sin rapport.

Går utover pasientsikkerheten

– Det er sterkt kritikkverdig at styringen av programmet har vært så svak, og det er alvorlig at dette kan ha gått ut over pasientsikkerheten, sa Foss om IT-kronene Helse Sør-Øst brukte.

Les også: Kraftig økning i antall uføretrygdede: 13.400 nye uføre

Når røntgenbilder tas er det viktig å ivareta både personvernhensyn, pasientsikkerhet og helse. Før programmet ble innført i 2012 ble det rapport om total fem uønskede hendelser knyttet til bilder og undersøkelser. Etter programmet var i gang, i 2017, ble det meldt om 110 slike hendelser, for eksempel feilforsendelser.

Da daværende styreleder i Helse Sør-Øst motvillig mottok prisen 28. april i 2017 mente hun prisen var urettferdig. Hun mente de var på god vei til å løse problemene og styrelederen hevdet at hun ikke så det store sløseriet i det hele tatt.

– Jeg må få sagt at vi ikke hiver penger ut vinduet. Det gjør vi ikke, sa hun til Nettavisen.

Nå er prosjektet gravlagt for godt.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken