NA24.no

Oljeplattform GOM mexicogolfen mexicogulfen Oljeproduksjon oljefelt
Oljeplattform GOM mexicogolfen mexicogulfen Oljeproduksjon oljefelt Foto: ALFREDO GUERRERO - HANDOUT (Scanpix)

Slutt på billig olje

Sist oppdatert:
Britiske forskere mener prisene kommer til å skyte i været etter at oljen er i ferd med å ta slutt.

Energiforskerne til de britiske myndighetene har gjennomført en undersøkelse som viser at et voksende flertall av eksperter tror tidsepoken med billig olje nå snart er over.

NA24 - din næringslivsavis

Bakgrunnen for denne antagelsen er at oljeproduksjonen stadig faller. Det kommer frem i en rapport utarbeidet av energiforskerne til de britiske myndighetene, UK Energy Research Centre.

Dette er noe tilhengerne av teorien «Peak oil» har hevdet lenge, men rådgiverne til de britiske myndighetene er særlig bekymret for at myndigheter, inkludert de britiske, ikke viser stor nok interesse og bekymring for fallende oljeproduksjon.

Rapporten slår fast at de ti største oljeproduserende feltene i verden alle viser en fallende produksjonsrate.

To leire
I dag preges debatten om når oljen vil ta slutt av to leire. På den ene siden er det flere som hevder at verdens oljeproduksjon allerede har nådd toppen, og at det kun er en vei videre for oljeproduksjonen, nemlig nedover. Disse påstandene blir blankt avvist av en annen leir som stort sett består av oljeselskaper og energianalytikere.

De fleste mener at den enkleste oljen allerede er funnet, og at det vil bli stadig vanskeligere å erstatte oljen som tas opp av bakken. De siste store betydelige funnene i det siste er gjort på langt mer utfordrende og tøffere områder som krever langt mer avansert teknologi og bedre utrustning for og utforske og få opp.

Følg oljeprisen her

I rapporten trekker de frem at stadig økende usikkerhet rundt oljen begynte å vokse i 2003. Kombinasjonen av sterk vekst i etterspørselen, stigende priser, fallende produksjon i nøkkelområder og alvorlige advarsler fra markedsanalytikere begynte å bli urovekkende.

- Mens globale økonomske resesjon har brakt oljeprisene ned fra deres rekord høyder i juli 2008, advarer det internasjonale energibyrået IEA mot et kortsiktig forsyningsfrafall etter kanselleringer og utsettelser av mange investeringsprosesser innen oppstrøm. Det er en voksende konsensus om at tiden med billig olje går seg slutten, heter det i rapporten.

Fallende produksjon
Stadig flere mener at funnene som er gjort ikke er nok til å kompensere for produksjonsnedgangen ved de største oljefeltene i verden.

- Mer enn to tredjedeler av nåværende råoljeproduksjonskapasitet kan bli nødt til å erstattes innen 2030 for å kunne holde produksjonen konstant. I beste fall vi dette trolig vise seg å være ekstremt utfordrende, skriver forskerne i rapporten.

Forskerne mener at det er trolig at kapasiteten på oljeproduksjonen når toppen i løpet av perioden 2009 til 2031, og at det er sannsynlig at toppen kan nås allerede før 2020.

De peker blant annet på at statistikken viser at reservene i produserende felt verden over faller med minst 4 prosent årlig. Det betyr at det må settes i gang nye felt med omkring 3 millioner fat per dag i produksjonskapasitet årlig, bare for å holde tritt med reservebortfallet.

De britiske energiforskerne baserer sine opplysninger på statstikk utarbeidet av det Internasjonale Energibyrået IEA og US Geological Survey.

Les hele rapporten her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere