NA24.no

Norske forbrukere subsidierer i dag Jarlsbergost som selges til utlandet med over 130 millioner kroner i året. Her arkivfoto fra  produksjonen ved Tine Meierier i Elnesvågen.
Norske forbrukere subsidierer i dag Jarlsbergost som selges til utlandet med over 130 millioner kroner i året. Her arkivfoto fra  produksjonen ved Tine Meierier i Elnesvågen. Foto: Kjell Herskedal (NTB Scanpix)

Slutt på millionsubsidier til eksport av Jarlsberg-ost

Regjeringen går inn for å fase ut alle eksportsubsidier i landbruket innen utgangen av 2019. Det betyr slutten for norske millionsubsidier til Jarlsbergost i Sverige og USA.

Forslaget fremmes i en stortingsmelding om globalisering og handel som blir lagt fram fredag.

- Norske forbrukere subsidierer i dag Jarlsbergost som selges til utlandet med over 130 millioner kroner i året. Det er urimelig at norske forbrukere skal betale for at forbrukerne i andre land skal få kjøpe denne osten rimeligere. Derfor bør vi avvikle eksportsubsidiene innen utgangen av 2019, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).

- I tillegg går offentlige subsidier direkte til melkebøndene. I regnestykket på rundt en halv milliard kroner, inngår begge disse subsidiene, sa Gaasland til Aftenposten i mars.

Tapet dekkes av norske skattebetalere og melkekjøpere. For hver liter melk du kjøper, går i underkant av 2 kroner til en prisutjevningsavgift som blant annet går med til å subsidiere eksport av meieriprodukter.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere