*Nettavisen* Økonomi.

Sluttspurt ga pluss

Foto: (Scanpix)

Dow Jones snudde etter dypt fall, og steg for første gang på syv dager.

16.01.09 08:17

Dow Jones-indeksen endte torsdag marginalt i pluss, etter seks dager på rad med fall. Det skjedde etter at markedet vendte brått midt på dagen etter å ha vært 2-3 prosent i minus.

Den teknologidominerte Nasdaq-indeksen endte opp halvannen prosent.

De siste dagene har finans- og energiaksjene vært i fokus.

Bankene sliter
Alt tyder på at det trengs mer nødhjelp for amerikanske banker, og denne sektoren har falt kraftig i det siste. Bank of America er blant disse, og aksjen falt torsdag 18 prosent. Citigroup er en annen, og denne aksjen falt 15 prosent. Citigroup legger frem kvartalstall fredag, Bank of America tirsdag.

JP Morgan Chase, den nest største amerikanske banken, falt 6 prosent etter å ha lagt frem sine tall torsdag.

Selv JPMorgans nettoresultat i fjerde kvartal falt hele 76 prosent fra året før, man var ikke så ille som mange hadde fryktet. Selskapets underliggende resultater antydet også at banken navigerer seg gjennom den økonomiske krisen med større hell enn sine konkurrenter.

Les mer: Storbank overrasker

- De har virkelig kjempet for å være lønnsomme. Så det er ikke et godt tegn for de som ikke er i like god tilstand. Den første reaksjonen var svært positiv, men folk begynner å vurdere hva utsiktene er for de bankene som ikke er i nærheten av å være like godt posisjonert. Vi er ikke ute av skogen i det hele tatt ennå, sier Rick Meckler LibertyView Capital Management i New York til Reuters.

Olje fortsatte nedturen
Oljeprisen faller stadig lavere. Torsdag har prisen på et fat av den amerikanske WTI-oljen for februar-levering falt med hele 7 prosent til 34,70 dollar.

Til tross for dette steg delindeksen for oljeselskaper en halv prosent, mens delindeksen for oljeservice enste opp halvannen prosent.

Apple-sjefen syk
På en eller sterk Nasdaq-børs falt Apple-aksjen 2 prosent. Sjefen for selskapet som lager iPod og iPhone, Steve Jobs, er ute i permisjon på grunn av helsemessige problemer.

Les mer: Jobs må ta pause

Blandede makrotall
En rekke makrotall ble lagt på bordet torsdag. Aktivitetsnivået for produksjonssektoren i New York-området bedret seg i januar. Det viser tall fra den amerikanske sentralbankens kontor i New York. New York Empire State-indeksen endte på minus 22,20 poeng i januar. Det er en bedring fra minus 25,76 i desember i fjor. Økonomene ventet ifølge Bloomberg at indeksen ville havne på minus 25 i desember.

Les mer: Bedret New York-indeks

En annen slik indeks, Philadelphia Fed, endte på minus 24,3 for januar. Også det var litt bedre enn konsensus, som lå på minus 35, ifølge Briefing.com.

Les mer: Fed-indeks bedre enn ventet

Samtidig fortalte den ukentlige oversikten over nye søkere til ledighetstrygd om 524.000 nye søkere, mot ventet 513.000. Det var en økning fra 470.000.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,15% til 8.212,49

Nasdaq +1,49% til 1.511,84

S&P 500 +0,13% til 843,74

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag