*Nettavisen* Økonomi.

Sluttspurt holdt ikke

USA-børsene satte inn en sluttspurt onsdag, men det holdt ikke helt inn.

25.02.09 22:53

USA-børsene begynte i minus og var på det verste ned godt over 2 prosent. Gradvis klatret indeksene, og en halv time før slutt lå de i pluss. Men så pekte pilene ned igjen, og de viktige indeksene endte mer enn 1 prosent i minus.

Fokus er og blir på finanssektoren, hvor Obama-administrasjonen onsdag begynte sin mye omtalte «stresstest» av bankene for å finne ut hvilke banker som har tilstrekkelig kapitalbase.

Nasjonalisering?
Bankaksjonærene har naturlig nok vært redde for at resultatet kan bli omfattende nasjonalisering.

Tirsdag dempet USAs sentralbanksjef Ben Bernanke noe av nasjonaliseringsfrykten som har preget stemningen på børsene de siste dagene. I forrige uke og begynnelsen på denne uken fikk amerikanske bankaksjer gjennomgå i aksjemarkedet ettersom spekulasjoner om at myndighetene vil nasjonalisere bankene begynte å florere.

Bernanke uttalte at han ikke ser noen grunn til å nasjonalisere noen banker om det ikke er fullt ut nødvendig.

- I sitt vitneutsagn for Kongressen nedtonet Bernanke frykten for nasjonalisering av amerikanske banker. Han uttalte at stresstestingen av bankene ikke er ment som en opplegger til senere nasjonalisering, hvilket mange i markedet har fryktet, skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken i sin morgenrapport onsdag.

- Stjerner
Onsdag sa konsernsjef Ken Lewis i Bank of America at banken ville klare seg gjennom stresstesten, samtidig som han sa at nylig oppkjøpte Merrill Lynch og Countrywide Financial har vært «stjerner» så langt i år.

Bank of America endte dagen opp 9 prosent. Men andre deler av finanssektoren var svakere. Citigroup falt for eksempel 3 prosent.

Gjeldsforsikringsselskapet Ambac har lagt frem resultatet etter fjerde kvartal. Tapet for Ambac ble på 2,34 milliarder dollar eller rundt 8,14 dollar per aksje. Det er en bedring sammenlignet med tilsvarende periode året før da underskuddet ble på 3,27 milliarder dollar. Ifølge FactSet ventet analytikerne et resultat på minus 2,28 dollar per aksje. Ambac-aksjen falt 10 prosent.

Nitrist boligmarked
Salget av brukte boliger falt med 5,3 prosent i januar, noe som var svakere enn ventet.

Les mer: Nytt fall i boligprisene

Dette bidrog til at boligrelaterte selskaper var blant de svakere på børsen onsdag.

Olje opp
Ukentlige tall for lagre av råolje og raffinerte produkter viste jevnt over mindre lagre enn ventet.

Les mer: Overraskende oljelagertall

Det ga solid oppgang i oljeprisen. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI steg onsdag drøyt 6 prosent til 42,50 dollar på råvarebørsen i New York. Til tross for dette endte olje- og oljeserviceaksjer jevnt over ned i takt med markedet som helhet.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -1,09% til 7.270,89

Nasdaq -1,14% til 1.425,43

S&P 500 -1,07% til 764,90

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag