NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
(Scanpix)

Sluttspurt i USA

Sist oppdatert:
Wall Street ristet av seg elendige nøkkeltall og endte solid i pluss.

Etter å ha svingt mellom pluss og minus satte USA-børsene inn en real sluttspurt onsdag, og de viktige indeksene endte opp 2-3 prosent.

Det skjedde til tross for en ny dose svake makrotall. Onsdag kom sentralbanken med sin Beige Book, som samler økonomiske indikasjoner fra bankens regionale kontorer, og bildet som tegnes i den siste rapporten er nitrist.

Økende ledighet
Arbeidsmarkedet i USA har lenge utviklet seg elendig. Onsdag kom en ny smell. Det private næringslivet i USA kan vise til et større fall i sysselsettingen enn økonomene hadde fryktet. ADP-rapporten for november viser at 250.000 navn forsvant fra lønningslistene den siste måneden. Ifølge Bloomberg News hadde økonomene ventet at ADP-rapporten ville vise en negativ jobbvekst på 205.000.

Fredag er det duket for den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene. Denne vil vise om ledigheten vokser videre og om sysselsettingen faller videre. ADP-rapporten er utarbeidet av et privat konsulentbyrå, men har vist store avvik i forhold til de offisielle tallene.

Les mer: 250.000 jobber forsvant

Svakt i tjenestesektoren
Onsdag kom også bedriftsindikatoren ISM for tjenestesektoren, som falt til 37,3 i november fra 44,2 i oktober, noe som var enda dårligere enn markedets forventning.

Les mer: Rekordstort fall i forventningene

Bedre produktivitet
Produktiviten utenom jordbruket utviklet seg bedre enn tidligere antatt i tredje kvartal. Det viser en revidering fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Produktiviteten økte med 1,3 prosent i en årlig veksttakt, en oppjustering fra 1,1 prosent mot tidligere antagelser.

Ifølge Bloomberg forventet økonomene en revidering i produktiviteten til 0,9 prosent. Arbeidskostnadene presses ned. Revideringen viser at veksten i enhetskostnadene per arbeidsinnsats havnet i tredje kvartal på 2,8 prosent, mot tidligere anslag på 3,6 prosent.

Les mer: Vekst i produktiviteten

Butikkaksjer opp
Til tross for svak utviklingen i økonomien var detaljhandelsaksjer blant vinnerne onsdag. Nettbutikken Amazon.com steg 10 prosent etter et positiv anslag fra analysebyrået ComScore når det gjelder aktiviteten hos nettbutikkene.

Interiørkjeden Bed Bath & Beyond klatret hele 14 prosent etter en positiv selsksapsanalyse.

Banker og boligentreprenører var også blant vinnerne onsdag, etter voldsomme fall tidligere i år. Ukentlige tall fra Mortgage Bankers Association viste kraftig økning i søknader på boliglån den siste uken, trolig på grunn av et markant fall i lange fastrenter.

Resultatvarsel
Oljeservicekjempen Schlumberger har sendt ut et resultatvarsel. Det globale økonomien tilbakeslaget har allerede begynt å få innvirkning på store olje- og gassprosjekter. Fallet i oljeprisen gjør at oljeselskapene signaliserer utsettelser av enkelte nye prosjekter, og den anstrengte situasjonen i kredittmarkedet gjør finansiering vanskeligere.

Det medfører at overskuddet for 2008 vil bli lavere enn hva markedet forventer. Aksjen falt 4 prosent onsdag, og generelt endte de fleste olje- og oljeserviceaksjene i minus onsdag.

Les mer: Resultatvarsel fra Schlumberger

Fallet for oljeaksjene kom tross ukentlige lagertall i USA som viste et overraskende fall i lagrene av både råolje, destillater og bensin. Oljeprisen endte lite endret, ned 5 cent til 46,91 dollar.

Les mer: Overraskende fall i oljelagrene

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +2,05% til 8.591,69

Nasdaq +2,94% til 1.492,38

S&P 500 +2,58% til 870,74

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere