NA24.no

Sluttspurt reddet dagen

(AP)
Sist oppdatert:
Sterk start på det nye børsåret på Wall Street.

De amerikanske børsene begynte svakt etter skuffende sysselsettingstall. Men på slutten satte markedet inn et rykk, og de tre sentrale indeksene endte i pluss.

Det var sterke aksjer å finne innen for eksempel IT og oljeservice, mens flere av de store bankene falt.

S&P 500-indeksen har steget 2,7 prosent for uken som helhet til det høyeste nivået siden høsten 2008.

Skuffende jobbtall
Dagens store nyhet var den månedlige sysselsettingsrapporten.

Arbeidsmarkedet i USA blir fulgt tett av økonomene og andre aktører i finansmarkedene. 70 prosent av den økonomiske aktiviteten i verdens største økonomi kommer fra forbrukernes konsum, og dermed er det viktig at amerikanerne har jobb. I forkant av den arbeidsmarkedsrapporten fra det amerikanske arbeidsdepartementet var markedene avventende. Den første fredagen i hver måned kom rapporten som viser hvordan sysselsettingen og arbeidsledigheten gikk måneden i forveien.

Rapporten viser at sysselsettingen falt med 85.000 i desember 2009. Dette kom overraskende på markedet som hadde forventet at sysselsettingen skulle utvikle seg helt flatt. Anslagene sprikte i forkant, men de færreste hadde regnet med et så stort fall i antall jobber. Arbeidsledighetsraten forble uendret på 10 prosent. I tillegg ble tallene for november revidert der sysselsettingen økte med 4.000. Tidligere meldte myndighetene at sysselsettingen falt med 11.000 i november.

Les mer: - Nullrente i hele år

Det har også blitt foretatt revideringer av tidligere frigitte tall. Siden resesjonen i USA begynte i desember 2007 har 7,6 millioner arbeidstakere mistet jobben.

- Det er fortsatt en grad av forsiktighet i forbindelse med ansettelse i bedriftene. Det er noen positive ting i revisjonene fra forrige måned, men generelt er vi en justeringsfase i arbeidsmarkedet, sier sjeføkonom Michael Moran hos Daiwa Securities til Bloomberg.

På den positive siden kan dagens rapport medføre at den amerikanske sentralbanken ikke kommer til å sette opp renten i løpet av 2010. Tidligere har det vært spekulasjoner på at Federal Reserve vil heve renten mot slutten av andre halvår.

Det amerikanske handelsdepartementet har sluppet en rapport som viser at engroslagrene hadde i november den høyeste oppgangen på 16 måneder. Lagerveksten var på 1,5 prosent, mens salget økte med 3,3 prosent.

Les mer: God lagerutvikling fra USA

Det kom også tall som viser at amerikanske husholdninger fortsetter å kutte gjelden. I november falt omfanget av ulike typer forbrukslån med 17,5 milliarder dollar til 2.460 milliarder. Dette er det største fallet på en enkeltmåned siden målingen ble begynt i 1943. Gjelden har falt ti måneder på rad, noe som også er det lengste sammenhengende fallet noen sinne.

Olje lite endret
Oljeprisen endte lite endret fredag. Den amerikanske referanseoljen WTI steg 9 cent til 82,75 dollar fatet, Brent-olje falt 14 cent til 81,37.

Delindeksen for oljeaksjer steg likevel 0,3 prosent og delindeksen for oljeservice hele 2,1 prosent.

Gode og dårlige nyheter
Transportfirmaet UPS steg 4,8 prosent etter å ha oppjustert sitt resultatanslag. Slike selskaper blir fulgt ekstra nøye som indikatorer på den totale aktiviteten i økonomien.

Men samtidig annonserte UPS jobbkutt, noe som illustrerer at den økonomiske oppgangen de siste månedene så langt ikke har gitt bedring i arbeidsmarkedet.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,11% til 10.618,19

Nasdaq +0,74% til 2.317,17

S&P 500 +0,29% til 1.144,98

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere