*Nettavisen* Økonomi.

Småaksjonærer øker på børsen

Foto: Fotograf: Roald, Berit (Scanpix)

Flere hundre tusen nordmenn har investert i aksjer.

- Det er 350.000 privatpersoner som eier aksjer i Norge, og det utgjør syv prosent av befolkingen, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NA24, og legger til at da er aksjefond ikke med i tallene.

Likevel er eierandelen til norske private investorer på kun fire prosent. Til sammenligning har privatpersoner en eierandel på 36 prosent av aksjene på børsene i USA.

Private eiere
Selv om eierandelen til privat personer på Oslo Børs er liten skyldes det flere grunner. Blant annet er nordmenn generelt uerfarne i å spare i enkelt aksjer, og hovedvekten av dem er eksponert mot det norske aksjemarkedet er det gjennom aksjefond. I Norge er det langt mer vanlig å investere i egen bolig. Likevel er utviklingen blitt mer positiv.

- Tallet for Norge er økende når det gjelder privatpersoner, og det er mange år siden vi så slike økende tall, Tor Arne Olsen til NA24.

I USA er derimot denne eierandelen veldig mye høyere. Ifølge Holberg Fondene er andelen denne på hele 36 prosent.

Omvendt
Oslo Børs har i stor grad tiltrukket seg selskap innenfor feltene olje- og energi. Utenlandsandelen har vært over 40 prosent på det meste, men har sunket kraftig de siste to årene. Andelen per oktober er nå nede i 34 prosent.

- Høsten i fjor falt det veldig, men fra våren i år har antallet utlendinger tatt seg godt opp igjen hos oss, sier Olsen.

Eierandelen til utlendinger på Oslo Børs var nede i 32,7 prosent ved utgangen av fjoråret. Til sammenligning er utlendingenes eierandel i USA på kun elleve prosent.

Staten
På Oslo Børs er staten den største eieren med hele 37 prosent av verdiene.

Bedrifter har 16 prosent, aksjefond fem prosent, banker, forsikring- og pensjonskasser eier to prosent.

Statlige pensjonsfond eier ti prosent av aksjene, og private pensjonsfond eier to prosent mindre av aksjene. Aksjefond i USA eier nesten en av fire aksjer i landet.

I USA eier også hedgefond to prosent.

Kilde: Holberg Fondenes ukesrapport basert på Oslo Børs og Goldman Sachs.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag