NA24.no

Foto: Fotograf: Roald, Berit (Scanpix)

Småaksjonærer øker på børsen

Flere hundre tusen nordmenn har investert i aksjer.

- Det er 350.000 privatpersoner som eier aksjer i Norge, og det utgjør syv prosent av befolkingen, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NA24, og legger til at da er aksjefond ikke med i tallene.

Likevel er eierandelen til norske private investorer på kun fire prosent. Til sammenligning har privatpersoner en eierandel på 36 prosent av aksjene på børsene i USA.

Private eiere
Selv om eierandelen til privat personer på Oslo Børs er liten skyldes det flere grunner. Blant annet er nordmenn generelt uerfarne i å spare i enkelt aksjer, og hovedvekten av dem er eksponert mot det norske aksjemarkedet er det gjennom aksjefond. I Norge er det langt mer vanlig å investere i egen bolig. Likevel er utviklingen blitt mer positiv.

- Tallet for Norge er økende når det gjelder privatpersoner, og det er mange år siden vi så slike økende tall, Tor Arne Olsen til NA24.

I USA er derimot denne eierandelen veldig mye høyere. Ifølge Holberg Fondene er andelen denne på hele 36 prosent.

Omvendt
Oslo Børs har i stor grad tiltrukket seg selskap innenfor feltene olje- og energi. Utenlandsandelen har vært over 40 prosent på det meste, men har sunket kraftig de siste to årene. Andelen per oktober er nå nede i 34 prosent.

- Høsten i fjor falt det veldig, men fra våren i år har antallet utlendinger tatt seg godt opp igjen hos oss, sier Olsen.

Eierandelen til utlendinger på Oslo Børs var nede i 32,7 prosent ved utgangen av fjoråret. Til sammenligning er utlendingenes eierandel i USA på kun elleve prosent.

Staten
På Oslo Børs er staten den største eieren med hele 37 prosent av verdiene.

Bedrifter har 16 prosent, aksjefond fem prosent, banker, forsikring- og pensjonskasser eier to prosent.

Statlige pensjonsfond eier ti prosent av aksjene, og private pensjonsfond eier to prosent mindre av aksjene. Aksjefond i USA eier nesten en av fire aksjer i landet.

I USA eier også hedgefond to prosent.

Kilde: Holberg Fondenes ukesrapport basert på Oslo Børs og Goldman Sachs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere