*Nettavisen* Økonomi.

Smart kjøring kan spare deg tusener: - Unngå disse kjempetabbene

Med noen enkle grep kan du spare penger og miljøet på vei til hytta. (Illustrasjonsbilde) Foto: Vidar Langeland (Bergensavisen)

Bilferien kan være et pengesluk. Med enkle grep kan du spare tusenlapper samtidig som du skåner miljøet.

(Bergensavisen) - Når bilen triller 130 000 kilometer i året spiller økonomien en stor rolle, sier drosjeeier Trygve Åsheim.

Han er blant dem som gjør det han kan for å spare på drivstoffutslippet, både av økonomiske og miljømessige årsaker.

Men også privatebileiere kan nytte godt av å å lære seg økonomisk kjøring.

– Det er vanskelig å selge inn til privatpersoner, da særlig til menn, at man trenger et kjørekurs. Men man vil på sikt kunne redusere bilkostnadene betydelig, sier fagansvarlig NAF Trafikktrening, Morten Fransrud.

Per i dag tilbyr NAF kurs i økokjøring for bedrifter over hele landet. Men også private kan ha mye å hente på å lære seg enkle triks før man legger ut på veien.

Ifølge miljøfakta.no kan man uansett hvilke bil man har, kunne redusere drivstofforbruket med mellom 10 og 20 prosent ved å kjøre effektivt og bevisst.

Det viktigste man gjør er å planlegge kjøringen for å unngå unødvendige stopp.

– Når man kjører i tett trafikk er det viktig å se langt fremover. På den måten kan man planlegge bremsingen ved for eksempel et rødt lys. Ved å slippe gassen tidlig før man bremser, kutter man drivstofforbruket, forklarer Fransrud.

Han påpeker at det ikke bare er drivstoffet man reduserer utgifter på, men også slitasje på bilen.

– Ved økonomisk kjøring reduserer man først og fremst slitasjen på bremser og dekk, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det kan være mye penger å spare når du kjører. For Drosjeeier Trygve Åsheim er økonomisk kjøring den største selvfølgelighet. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)


- Kjempetabbe

Det gjelder også å være smart når man velger gir, mener Fransrud. Desto høyere gir man bruker, jo mer økonomisk kjører man.

– Mange tror det er lurt å akslerere sakte, men det er faktisk en kjempetabbe. Det er viktig å komme opp i den hastigheten man skal ha raskt, slik at man unngår å kjøre for lenge på lave gir, sier han.

En motorvarmer kan også komme godt med.

– Det tar lang tid å varme opp en ned frosset bil. Man har mye større slitasje og utslipp når det er kaldt, forklarer Fransrud.

Drivstofftyv

Storebrand har i samarbeid med Autorisert Trafikkskolers Landsforbund (ATL) utviklet et nettbasert kurs i økokjøring for privatkunder.

Formålet er å spre kunnskap om økokjøring blant bilførere, og nettsiden gir deg mange nyttige tips.

Visste du for eksempel at ved å ha o,5 bar for lite lufttrykk i dekkene vil forbruket øke med 0,03 liter per mil? Med dagens drivstoffpriser taper du fort over 600 kroner i året. I tillegg slipper du ut rundt 110 kilo ekstra CO2.

Fakta

ENKLE TIPS SOM KAN SPARE DEG MYE

Også skiboks på taket er en drivstofftyv.

– Forbruket øker etter hvor mye vekt man har med seg, bekrefter Fransrud.

Kjøre-app

A/S Norske Shell har lansert en appfunksjon som registrerer bilturen, for deretter å gi tilbakemeldinger på kjørestilen din.

Den nye applikasjonsfunksjonen fra Shell, lanseres som et nytt element i Shell Motorist-appen, har fått navnet Shell Drive.

Appen måler kjøremønster ved å registrere ønsket reiserute ved bruk av GPS-funksjonen i telefonen.

Den måler hastighet, akselerasjon og nedbremsing under bilturen, og på den måten kan appen gi tilbakemeldinger på kjørestil og komme med tips til hvordan man kan effektivisere kjøringen sin.

– Det er liten tvil om at norske bilister generelt har mye å spare på å kjøre økonomisk og miljøvennlig. Moderne biler har senket drivstofforbruket betraktelig på få år, men dersom den enkelte bilist blir mer bevisst på egen kjørestil kan forbruket reduseres ytterligere, sier markedskoordinator i retailavdelingen i A/S Norske Shell, Sigrid Louise Gundersen Philippart, i en pressemelding.

Mer trafikksikkert

Men det er ikke bare lommeboken og miljøet som nyter godt av økokjøring. Det bidrar også til økt trygghet når du er ute å kjører.

– Det skjer mange påkjørsler bakfra. Ved å planlegge kjøringen å se langt frem når du kjører, bidrar det automatisk til at du har et bedre overblikk og at antall ulykker går ned, sier Fransrud, og viser til en undersøkelse gjort i Trondheim, hvor økokjøring blant kommunalt ansatte viste hele 40 prosent mindre skader på bilene.

Les flere saker fra Bergensavisen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.