NA24.no

Smart triks for deg som mangler penger

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Er sparegrisen tom kan dette trikset være løsningen.

Økningen i boligprisene har gjort inngangsportalen til boligmarkedet uoverstigelig for mange. Det å ikke komme seg inn i boligmarkedet kan gi store negative utslag for privatøkonomien resten av livet.

- Nordmenn som går inn på boligmarkedet kommer i en posisjon der tvungen sparing gjennom nedbetaling av lånet gjør at de gjennom livet blir finansielt stadig bedre stillet. Egenkapitalen øker gjennom både sparing og verdistigning. Men for dem som ikke kommer seg inn på boligmarkedet er faren stor for at de forblir uten positiv egenkapital gjennom et helt liv, og de forblir relativt sett fattige, sier Administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund til NA24.

Mange unge har ikke penger til å komme seg inn på boligmarkedet på egenhånd.

- Folk med lang utdannelse starter med store studielån i negativ egenkapital. Derfor håper stadig flere på hjelp fra foreldrene. Men ikke alle har foreldre som kan stille sikkerhet, gi forskudd på arv eller kjøpe bolig for barna, sier Batta.

Fastrente gjør banken mildere stemt
Men her et triks som kan gjøre det litt lettere å få lån. Dersom du søker om fastrentelån er noen banker mer villig til å innvilge lån - og i tillegg vil de kunne gi deg større lån enn om du søker om lån med flytende rente.

- Når vi får inn en søknad om boliglån opererer vi med et risikopåslag på cirka fem prosent. Det betyr at med dagens rente bør søkeren ha en privatøkonomi som kan takle et rentenivå på åtte til 8,5 prosent, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank til Nettavisen.

Dersom søkeren får avslag på et tradisjonelt lån med flytende rente finnes det likevel en plan B.

Slipper å forholde seg til risikorente
- En mulig løsning er å velge fastrente over en lang tidsperiode. En ung søker som binder renta på fem til seks prosent slipper å bevise at han eller hun kan tåle en rente på åtte prosent. I tillegg slipper søkeren den usikkerheten som flytende rente innebærer, sier Brøske.

Også i Nordlandsbanken kan fastrente være en døråpner.

I utgangspunktet stiller Nordlandsbanken de samme krav til å tåle renteøkninger, uavhengig av om lånet tas opp med fast eller flytende rente. Dette fordi lånet ofte har en løpetid på 10-30 år, mens rentebindingen i mange tilfeller er bare for ett til tre år. Ved lang rentebinding, minst fem år, kan vi velge å avvike fra de modeller vi normalt benytter. Uansett gjør vi en total vurdering av kunden, herunder dennes gjeldsbetjeningsevne og sikkerheter, før en lånesøknad besluttes, sier informasjonssjef Bjørn Sture Trymbo i Nordlandsbanken.

Vurderes likt i Nordea
I Nordea derimot vurderes kundene på samme måte uavhengig om du søker boliglån med fast- eller flytende rente.

Vi opererer med en scoring-modell som for øyeblikket legger på fem prosentpoeng på den flytende boliglånsrenten når vi skal vurdere kundens tilbakebetalingsevne. Dette gjelder for ordinære nedbetalingslån og fastrentelån, sier Nordeas kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle.

I Nordea blir kunden først gitt en score og deretter settes de spesifikke betingelsene på lånet.

- En kunde kan jo gå fra fastrentelån til lån med flytende rente uten at det krever ny bevilgning, derfor har vi likt løp og like forutsetninger uavhengig av hva slags lånetype kunden til slutt velger, sier Sjøhelle.

Som tabellen under viser kom Fokus Bank på topp da NA24 rangerte landets beste fastrentebanker onsdag 14. september:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere