Alpeferie til halve prisen

Chamonix (bilde) i Frankrike er i likhet med Østerrike en alpedestinasjon med lavt prisnivå, men langt fra den billigste.

Chamonix (bilde) i Frankrike er i likhet med Østerrike en alpedestinasjon med lavt prisnivå, men langt fra den billigste.

Østerrike og Bulgaria gir deg mest alpinferie for pengene, viser nye tall.

24.10.14 08:12

Bulgaria er fortsatt svært billig. Restaurantbesøk og hotellovernatting er 61 prosent billigere enn Norge, viser tall fra Eurostat som Smarte Penger har bearbeidet. Alkohol er enda billigere. En halvliter øl på pub koster 10 kroner. Se tabellen under. Alle tall pr oktober 2014.

Bulgaria skiller seg ut som det eneste landet i Øst-Europa som kan måle seg med alpene når det gjelder fjellmassiv. Heisen i Bansko tar deg opp til 2.600 meter og i Borovets nesten det samme. Til sammenligning er enkelte av destinasjonene i Østerrike lavere, for eksempel er Kitzbühels toppunkt på knappe 2.000 meter over havet.

Særlig er det Bansko flere nordmenn har fått øynene opp for. Men inntil videre er det kun individualistene som reiser dit, og da helst for å stå off-piste.

Østerrike 32 prosent billiger enn Sveits

Prisnivået i Østerrike er 32 prosent lavere enn i Sveits. Hotellovernatting og restaurantbesøk er 30 prosent lavere pr i dag. Frankrike har nesten samme prisnivå som Østerrike. Husk at heiskort er en del dyrere i Alpene enn i Norge.

Norsk krone litt svekket

Fallende oljepris har svekket den norske kronen slik at utenlandske valutaer er blitt dyrere. Samtlige alpin-land i Europa har riktignok hatt lavere generell prisstigning enn Norge, og det veier opp litt av valutakurs-effekten. Sammenlignet med Norge er Sveits blitt 6,5 prosent dyrere siste året, mens Tsjekkia er eneste vintersportslandet som er blitt billigere. Men som du kan lese i guiden nedenfor tabellen, er Tsjekkia lite attraktivt som alpindestinasjon.

Prisnivå i forskjellige land

Tabellen viser prisnivået i forskjellige vintersportsland i Europa. Norge har indeksverdien 100.

For eksempel har Bulgaria prisnvå lik 39 for restauranter og hoteller. Dette betyr at det som koster 100 kroner i Norge, i gjennomsnitt koster 39 kroner i Bulgaria.

Prisnivå (Norge=100)
Land Generelt prisnivå Restaurant og hoteller Alkohol Elektriske forbruksartikler
Romania 40 31 31 80
Tsjekkia 42 32 36 75
Slovakia 48 39 36 88
Bulgaria 32 39 24 *
Polen 38 43 37 75
Slovenia 56 50 41 85
Spania 64 53 35 84
Tyskland 70 58 33 83
Østerrike 73 63 39 83
Frankrike 74 63 44 *
Italia 69 64 40 82
Sveits 107 90 47 94
Norge 100 100 100 100
Kilde: Eurostat, SSB, bearbeidet av Smarte Penger.
Tabellen er sortert etter prisnivået på restaurant og hoteller. Alle tall pr oktober 2014.

Kort vurdering av alpinlandene

Bulgaria
Mest for pengene. Alpinanleggene med Øst-Europas høyeste toppunkt (2.600 meter). Destinasjonen Bansko er klart best med moderne heiser. Eneste sted i Øst-Europa som kan minne om alpene. Ligger langt syd.

Mars er risikabel med tanke på snøsmeltingen. I februar kan du derimot sitte i t-skjorte og nyte en pils med snø under skiene. Har ry som off-pist-destinasjon. Heiskort om lag 40 prosent billigere enn i Alpene. Flyr til Sofia.

Andorra
Grandvalira er et godt utbygd alpinanlegg i El Pas de la Casa. Høyt beliggende og snøsikkert. Byen er ganske eksotisk og ikke særlig billedskjønn da den bærer preg av å være en taxfreebule. Andorra er nemlig uten avgifter på det meste. På fridager køer franskmenn til El Pas de la Casa, handler alkohol, tobakk og elektronikk og kjører hjem igjen på ettermiddagen.

Det finnes ikke tilgjengelig prisstatistikk over det generelle prisnivået i Andorra, men du kan regne med restaurantpriser om lag som i Spania, mens hotell er noe billigere. Enkleste måten å komme seg dit er å fly til Barcelona, eventuelt Toulouse.

Romania
Nest høyeste fjell i Øst-Europa, men noen hakk under Bulgaria. Ikke samme høyfjellsfølelse som Bulgaria.

Polen
Zakopane har storslagent fjellmassiv, men dårlig utbygd heiskapasitet. Meget god polsk mat.

Tsjekkia
Lavtliggende, dårlig snøsikkerhet, langt unna alpestandard på fjellene. Høyeste skiløype når bare opp til 1.400 meter over havet. Du kjører omkring i granskogen. Styr unna.

Slovakia
Her sniker alpinanleggene seg over den magiske 2.000 metersgrensen. Tatranska Lomnica er trolig det beste hvor du når en høyde av 2.200 meter.

Slovenia
Du har sikkert hørt om Kranjska Gora. Men løypas toppunkt ligger på 1.300 meter. Omringet av granskog og gjerne kunstsnø er stedet uten den gode fjellfølelsen. Det holder ikke. Krvavek er bedre og mer snøsikkert, men blir også for lavt. Slovenia ligger tross alt ganske langt syd.

Spania
Sierra Nevada er snøsikkert. I mars kan kombinere med sommer langs Costa del Sol som bare er en drøy times kjøretur unna.

Tyskland
Ingen destinasjoner som matcher de øvrige alpelandene. Garmisch-Partenkirchen er dog det beste.

Italia
Velkjent alpestandard på alpinanleggene. Ligger gjerne sydvendt og kan gi tung slushsnø i mars og slutten av februar.

Frankrike
Velkjent alpestandard på alpinanleggene, men noen av alpebyene er stygge betongklosser. Mange høytliggende destinasjoner med tidlig snø.

Østerrike
Mest for pengene om du vil ha «ekte» alper. Idylliske alpelandsbyer uten unntak. Bra for dem som liker «ekte» husmannskost med surkål og poteter. Meget bra destinasjoner og lavt prisnivå. Men fjellene er gjennomgående 1.000 lavere enn i Frankrike og Sveits.

Sveits
Dyrere enn Norge. Men som turist vil du likevel oppleve landet som billigere på grunn av de særnorske høye prisene på restaurantbesøk grunnet norsk landbruks- og alkoholpolitikk.

Restaurantbesøk er 10 prosent billigere og alkohol er 50 prosent billigere. Sveits har de høyeste fjellene. Må kanskje dele den plasseringen med Frankrike litt ettersom man tolker det.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag