NA24.no

En luft-til-luft-varmepumpe er den enøk-investeringen som gir høyest lønnsomhet for folk flest, viser Smarte Pengers beregninger.
En luft-til-luft-varmepumpe er den enøk-investeringen som gir høyest lønnsomhet for folk flest, viser Smarte Pengers beregninger.

Bør du kjøpe dyr eller billig varmepumpe?

Sist oppdatert:
En luft-til-luft-varmepumpe koster fra 6.000 kroner til 30.000 kroner. Hvilken bør du velge?

De aller billigste varmepumpene som selges via ulike kjeder fungerer helt greit og gir en ok besparelse, viser Smarte Penger beregninger. Tidligere solgte enkelte kjeder de utdaterte on-off-varmepumpene (se sjekkliste lenger ned i artikkelen), men i dag selges nesten bare moderne inverter-varmepumper. Dsv trinnløse varmepumper som har lavere støy, høyere effektivitet (COP) og lengre levetid pga lavere slitasje.

De aller billigste varmepumpene koster om lag 6.000 kroner. I tillegg kommer om lag 5.000 kroner i montering.

Likevel er forskjellen i effektivitet ganske stor fra de billigste med lav energiklassifisering til de dyreste med A+++ klassifisering. Spørsmålet er om strømbesparelsen til en dyrere varmepumpe mer enn oppveier den høye prisen. 

Smarte Pengers analyse viser at ved svært lavt varmebehov, bør du velge blant de billigste. Ved middels og stort varmebehov bør du velge A+ eller A++. Ikke velg A+++. De er foreløpig for dyre slik at prisøkningen overgår den økte strømbesparelsen.

Skalaen for varmepumper
A+++ (mest effektiv og dyrest)
A++
A+
A
B (minst effektiv og billigst)

Eksempler på lønnsomhet ved billige og dyre varmepumper

Tabellen viser lønnsomheten av investering i varmepumpe fra de billigste varmepumpene (klasse B) til de dyreste (klasse A+++). Tabellen viser også lønnsomheten ved ulike oppvarmingsbehov. Den tar utgangspunkt i et kystnært østlandsklima (Oslo-området).

Lønnsomheten viser nåverdien for investeringen, dvs det du sitter igjen med i dagens kroneverdi etter at alle kostnader er trukket fra, også kjøpesum og renter.

Grønt=Mest lønnsomme valg.

Varmebehov i kWh*   B   A   A+   A++   A+++
5 000   -2 000   -5 000   -7 000   -11 000   -20 000
10 000   8 000   7 000   7 000   4 000   -3 000
20 000   31 000   32 000   36 000   36 000   30 000
30 000   54 000   57 000   65 000   67 000   54 000

Kilder: Smarte Penger, Energimyndigheten.

Beregn selv med varmepumpekalkulatoren

Du kan enkelt beregne selv om en luft-til-luft-varmepumpe er en lønnsom investering. Da bruker du varmepumpekalkulatoren. Den tar hensyn til klimasonen der du bor.

Strømprisen i kalkulatoren tar hensyn til avgiftsfritak i Nord-Norge, regionale forskjeller i nettleien, og den tar også hensyn til at strømprisen er noe høyere gjennom vinteren enn ellers i året.

Egenskaper som påvirker lønnsomheten

Dårlig isolert bolig gir stort varmebehov og dertil høy lønnsomhet. Moderne boliger ferdigstilt etter 2011 er svært godt isolert og er utstyrt med varmegjenvinner. Er boligen liten, er neppe varmepumpe lønnsomt. Det samme kan gjelder deler av Nord-Norge som har lav subsidiert strømpris og nettleie, særlig gjelder det indre deler av Nord-Norge som i tillegg har lange perioder med sprengkulde.

Men husk at varmepumper også gir god lønnsomhet i Sør-Norges kalde innlandsklima. Statistisk varer ikke sprengkulde lenge nok til å ødelegge lønnsomheten.

Sjekkliste ved kjøp

Velg varmepumpe med energikarakter A+ eller A++. Lavere karakter gir billigere varmepumpe, men Smarte Pengers regnestykker viser at du sparer inn merkostnaden ved å gå opp til A+ eller A++ og mer til. Faktisk er strømbesparelsen det mangedobbelte.

Men du bør ikke kjøpe en A+++ varmepumpe. De er riktignok om lag 8 prosent mer effektive enn A++, men den koster betydelig mer. Muligens er årsaken at det finnes få pumper i denne klassen og priskonkurransen er lav. Det er størst  priskonkurranse i klassen A+ og til dels A++.

Kjøp pumpe og montering i ett. Kjøp selve varmepumpen og montering i ett. Da har du kun ett kundeforhold og slipper å bli kasteball mellom varmepumpeleverandøren og montøren når noe går galt. Monteringen koster 4.000-.5.000 kroner, litt avhengig av hvor standardisert jobben er i din bolig.

Trappefellen: De fleste beregningene av varmepumpens lønnsomhet tar utgangspunkt i boligens samlede oppvarmingsbehov. Så glemmer man å tenke på trappen mellom husets to etasjer. Ofte stenger trappen for luftsirkuleringen.

En trang trapp, typisk 70-tallstrappeoppgang, er en slik. Da er boligen plutselig delt i to. Du må belage deg på at varmepumpen kun kan varme opp en av etasjene, og da bør det bli hovedetasjen hvor stuen er.

Med nesten halvert varmebehov mår du kjøpe mindre pumpe og kanskje ingen i det hele tatt. En alternativ løsning er å installere to innedeler, en i hver etasje, men kun en ute-del. Det gir en ekstrakostnad på 6.000 -10.000 kroner.

SCOP: Sjekk gjerne tallet for SCOP. Det viser hva du kan forvente at pumpen gir i varme pr tilført energi. For eksempel betyr et SCOP-tall på 4,2 at varmepumpen gjennom året i snitt avgir 4,2 kw varme ved tilført 1 kw. 

Dette tallet viser kun hvor energigjerrig varmepumpen er. Tallet sier ingenting om hvor stor varmeproduksjon pumpen har. Men den viser at den energien du får, den får du billig! SCOP er grunnlaget for energikarakteren.

Det finnes to varianter av SCOP-tall. Det ene er beregnet for sydligere breddegrader (Strasbourg i Frankrike) og det andre for nordisk klima (Finland). Det er naturligvis Finland-tallet som er relevant for Norge, men dessverre er det Strasbourg-tallet samtlige varmepumper i Norges merkes med. Uansett om tallet gir et skjevt bilde av varmepumpens besparelse, er det i det minste noenlunde egnet til å sammenligne varmepumpene.

Villedende tall: Oppgir leverandøren flotte tall med «inntil» foran, styr unna. «Inntil 5,1 i COP». Slike inntil-tall gjelder under helt urealistiske forhold og bør overhode ikke vektlegges. Det samme gjelder tall for «maks COP», som også gjelder under urealistiske forhold.

Effekt: Varmepumpene effekt (maksimal varmeproduksjon under ideelle forhold målt i watt) oppgis ofte som «maks». Slike maks-tall er egentlig villedende da de gjelder ved pluss 7 grader ute. Under slike forhold vil du aldri behøve maks varmeproduksjon!

Likevel er det dette tallet alle leverandører oppgir for varmepumpens effekt og derfor det eneste du har. En varmepumpe med 5,5 kW (altså 5.500 watt effekt) holder for de fleste boliger, særlig dersom etasjene er delt i to av en trang trapp.

Lurer du på hvor stor effekten egentlig er? Da kan du redusere maks-tallet for effekt (ved pluss 7 grader) med 30 prosent, og havner da på varmepumpens maksproduksjon ved minus 7 grader.

Store prisforskjeller: Det er store prisforskjeller, både mellom forhandlerne og mellom de store kjedene som etterhvert har fått øynene opp for varmepumpe (Coop, Elkjøp, Expert, Jula og byggevarehusene). Også innad i deres vareutvalg varierer prisene stort. Sjekk to ting som du skal veie opp mot prisen: Energiklasse og kapasitet (kapasitet målt i nominelle watt).

Kjent merke: Kjøp et kjent merke. Alle kjente merker har vist gode testresultat. Det er ganske små forskjeller mellom de ulike merkenes beste varmepumper, men det er store forskjeller mellom merkenes ulike modeller.

Kjøp inverter: Så godt som alle varmepumper har inverter i dag. Det betyr at de er trinnløs. De gammeldagse on-off-pumpene er helt ute. De er ineffektive, bråker mer, har en vifte som bare kan gå på full speed og har dertil kortere levetid. Styr unna slike.

Lav minimumseffekt: Det er viktig at varmepumpen har lav minimums varmeeffekt slik at det ikke blir stopp og start av kompressoren når varmebehovet i boligen er lavt. Den bør kunne produsere varme med så lav effekt som 400 watt. Har den 1000 watt, er det altfor mye på høsten og våren når du bare behøver litt varmetilskudd.

Tåle norsk vinter: Sjekk at varmepumpen er tilpasset norsk vinter med hensyn til avriming ved lavere temperaturer ute. Den bør ha varmekabel i bunnpanne/ dreneringskanal.

Støtte: Oslo gir støtte til kjøp av luft-til-luft-varmepumpe, noen få andre småkommuner også.

Klage i 5 år: Forbrukerkjøpsloven gir deg 5 års reklamasjonsrett. Noen prøver seg med en frekkis og påstår at 3-årsgarantien er utløpt. Ikke gå på den. Du har alltid 5 års klagerett på fabrikasjonsfeil eller monteringsfeil.

Vedlikehold: Husk å rengjøre, ellers stuper effekten.

 

Kalkulator:

Varmepumpekalkulator
Beregn lønnsomheten av å installere en luft-til-luft varmepumpe i enebolig eller rekkehus.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere