*Nettavisen* Økonomi.

Dette er lov

Det er lov å stå på streken. Men ett sted går likevel grensen. Foto: Foto: Geir Ormseth

Ikke godta boten om du har parkert på streken.

Parkering som berører streken, er på streken eller over streken har brakt mange klagesaker til parkeringsselskapene. Basert på klagesaker i Parkeringsklagenemnda, samt uttalelser fra store og seriøse parkeringsselskaper, er bransjen kommet frem til en enighet om hvor grensen går.

Ikke luft mellom hjul og strek

Slik er parkeringsjussen: For at du skal kunne ilegges bot må dekket stå utenfor den oppmerkede streken. Du må altså kunne se asfalten mellom dekket og streken. I prisnippet er en milimeter nok. Det er med andre ord fullt lovlig å ha dekket på streken, men dekket må altså berøre streken.

Har du en stor bobil eller lignende hvor karosseriet «tyter ut», er det like fullt dekkenes plassering i forhold til streken som teller.

Dersom ingen andre har blitt påført en ulempe av at dekket ditt er utenfor streken, kan det telle med i vurderingen i nemnda. For eksempel dersom du står ytterst på parkeringsplassen og det kun er skog på utsiden av parkeringsruten din. Men det er ikke slik at du uten videre går fri om ingen er påført en ulempe. Selv om bilen din står alene på en gigantisk parkeringsplass kan du få bot dersom du står utenfor oppmerket felt. Men det er i alle fall et argument for å prøve saken for Parkeringsklagenemnda.

Husk alltid å klage til parkeringsselskapet først, samt ta bildet av bilen slik at du får med registreringsnummeret. Et foto uten bilens skilt er ugyldig som bevismaterial.

Noen useriøse prøver seg likevel

I fjor ble det skrevet ut en halv million bøter. Langtfra alle bileiere kan klage til nemnda. Nemnda behandler kun klager på medlemmer av foreningene som er part i avtalen eller operatører som senere har tiltrådt avtalen. Det er kun forbrukere som kan klage til Parkeringsklagenemnda, ikke næringsdrivende. Over halvparten av parkeringsselskapene er ikke tilsluttet nemnda og kan derfor ikke klages inn. Noen holder seg utenfor for å spare seg medlemsavgiften.

Derfor kan du møte på useriøse parkeringsselskap når du klager, selskap som først prøver seg med et standardbrev med generelle formuleringer hvor de avviser klagen. Du bør derfor alltid klage på nytt om det fremgår av brevet at de ikke har vurdert dine konkrete sak.

Selv om parkeringsselskapet ikke er tilsluttet Parkeringsklagenemnda, danner likevel utfallene i nemnda en form for sedvane. En nemnds praksis har også et visst gjennomslag i domstolene. Det vet selskapene. Så dersom du viser til at klagesaker som ligner på din er gitt medhold i Parkeringsklagenemnda, er det gode sjanser for at selskapet gir deg. Her er eksempler på saker som er behandlet i Parkeringsklagenemnda. Scroll nedover.

Forbrukerrådet jobber for at medlemskap i nemnda skal være obligatorisk. Per i dag er det ikke det.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag